Afbeelding

Ai, ai, ai…

Opinie

“Belasting, belasting, belasting”, riep de Nederlandse historicus Rutger Bregman vijf jaar geleden bij het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, want er werd te weinig gepraat over hoeveel de allerrijksten afdragen. Goed punt. 

En naast klimaatverandering, verdient kunstmatige intelligentie of AI, wat mij betreft ook veel meer aandacht. De impact past in een rijtje met de boekdrukkunst, elektriciteit, vaccinaties en het internet. Sinds de introductie van ChatGPT vorig jaar, gaan de ontwikkelingen zo hard, dat ik u graag kort wil enthousiasmeren of wellicht alarmeren.

In vogelvlucht. Schrijf met ChatGPT van OpenAI of Bard van Google bijvoorbeeld eenvoudig een werkstuk over de bever, een blogpost over een beroep naar keuze of, waarom ook niet, een liedtekst over een belastingontwijkende bever. Gebruik vervolgens Midjourney of Dall-E voor het artwork, Synthesia om de tekst om te zetten naar video en Suno of Udio om de woorden in muziek te toveren. Echt, probeer bovenstaande diensten eens, het is eenvoudiger dan u wellicht denkt.

Gemak dient de mens, maar de mens dient niet altijd het gemak. De afwasmachine heeft de afwasborstel nog niet vervangen en de bladblazer de hark niet. Ondanks wat recent gemopper hoeft de professionele schrijver, illustrator, filmmaker of muzikant niet direct te vrezen, want het verleden leert dat angst voor vervanging bij kwaliteit niet aan de orde is.

Bovenstaande AI-mediagereedschappen kunnen een creatief proces verrijken, op bepaalde momenten of bij mensen met beperkingen. Sommige werkzaamheden zullen worden vervangen en AI zal ook nieuwe genereren. Maar hoe zullen wij ons aanpassen en zetten we de nieuw verworven vaardigheden in voor het goede?

Zoals bij zoveel ontwikkelingen, of bij een avondje stappen, biedt AI kansen en bedreigingen. Met de uitvinding van de bijl konden mensen eenvoudiger aan voedsel komen, maar ook eenvoudiger vijanden doorklieven. Een dappere poging op de dansvloer en eff’n kieken of ’t dreg, kan in een nieuwe relatie of blauw oog resulteren. Alles komt neer op hoe we een instrument of moment gebruiken. Yin en yang.

Leonne van bibliotheek Achterhoekse Poort zet zich met het Makkelijk Lezen Plein al jaren in voor jongeren met dyslexie of concentratieproblemen en AI kan hierbij een waardevolle toevoeging zijn. Ook voor de Varsseveldse Mitchel met de spierziekte SMA, kan AI een democratiserende werking hebben. Gebruikt u al AI voor uw werk of hobby en welke voor- of nadelen voorziet u in de nabije toekomst?

Meindert Bussink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant