V.l.n.r. en van boven naar onder: Manon Potter, Yvet Legters, Diliane Kwadijk, Lot Ebbing, Veere Jansen, Milou Engelen, Bente van Kouwen, Maartje Meesters.
V.l.n.r. en van boven naar onder: Manon Potter, Yvet Legters, Diliane Kwadijk, Lot Ebbing, Veere Jansen, Milou Engelen, Bente van Kouwen, Maartje Meesters. Eigen foto.

Een clubhuis op je vereniging: hoe belangrijk is dat?

Sport Jongerenredactie

Gelderse Post Jongerenredactie #10

DOETINCHEM - Veel sportclubs hebben er één: een clubhuis. Een belangrijk deel van een sportclub. Maar waarom is het zo belangrijk voor een club en een team, en wat is er nodig om een clubhuis te behouden? Wij gingen langs bij DHC, de hockeyvereniging in Doetinchem, en spraken het damesteam DO25-1.

Door Quinty Meijerink

‘’Een clubhuis is een plek om samen te zijn met je team, maar ook met andere teams,’’ aldus Diliane, speelster in DO25-1 bij de hockeyvereniging DHC in Doetinchem. ‘’Voordat de training begint even praten met elkaar en je klaarmaken voor de training,’’ vult Quinty aan. En na de training? Dan is je clubhuis de plek om terug te blikken op de training en de vorige wedstrijd te beoordelen. Alleen al voor de opbrengst van de trainingen is het dus een belangrijke plek. Hockeyster Manon geeft nog aan dat het clubhuis het gezicht is van de club. ‘’Daarmee krijgt de tegenstander ook een indruk’’.

Een vaste plek
Op wedstrijddagen is het clubhuis de plek waar je voor de wedstrijd verzamelt, bijvoorbeeld in de kantine of in de kleedkamer. Het laatste wedstrijdoverleg wordt hier gedaan, de laatste voorbereidingen worden hier getroffen en je gaat daarna het veld op, helemaal klaar voor de wedstrijd! Na de wedstrijd kom je weer in de kantine terecht. Een drankje doen en de overwinning vieren of het ongelukkige verlies zo snel mogelijk weer vergeten. Hier met iedereen lunchen of meteen door naar de kleedkamers om te douchen. Alles gebeurt in het clubhuis. ‘’Juist die gezelligheid vind ik zo fijn,’’ zegt Veere.

Vrijwilligers zijn nodig
Maar om een clubhuis draaiende te houden moeten er genoeg mensen zijn. Dit wordt vaak nog als lastig gezien, omdat de meeste clubhuizen afhankelijk zijn van vrijwilligers: mensen die ervan houden om iets bij te dragen aan hun club. Misschien zijn jouw ouders of verzorgers ook wel betrokken bij je club als scheidsrechter, barbeheer of trainer. Je ziet vaak dat het ouders zijn met kinderen op de club, maar als die kinderen ouder worden gaan die ouders ook weg. Om deze reden is het soms lastig om een clubhuis open te houden en dus ook de verbinding te behouden die een team bij elkaar houdt.

Een clubhuis is dus praktisch, maar het zorgt ook voor een verbinding in het team. En om dit zo te laten moeten er wel genoeg mensen zijn die willen helpen. Daarom: iedereen die het leuk vindt om betrokken te zijn bij een club, ga eens kijken wat jij kan doen om de club en het bijbehorende clubhuis draaiende te houden. Vaak nog gezellig ook!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant