Voorzitter Martin Reijntjes en Sandra Gosseling van Werkgroep Onbeperkt Meedoen. Foto: Roel Kleinpenning.
Voorzitter Martin Reijntjes en Sandra Gosseling van Werkgroep Onbeperkt Meedoen. Foto: Roel Kleinpenning. Foto: Roel Kleinpenning

Buitensluiten gebeurt vaak onbewust

Maatschappij

..en daarom moeten we het er ook vaak over hebben.

Door Theo Soontiëns

OUDE IJSSELSTREEK - Trots en enthousiasme voeren de boventoon bij Sandra Gosseling wanneer ze spreekt over de Werkgroep Onbeperkt Meedoen die sinds zes jaar actief is binnen de gemeente Oude IJsselstreek. Stichting Onbeperkt Meedoen, moeten we zeggen, want sinds een maand is de werkgroep wat verder af komen te staan van de gemeente en is het een eigen rechtspersoon geworden met alles wat daar bijkomt aan taken en functies.

“Ik zit er al vanaf het begin bij en toen heetten we nog de Werkgroep Inclusie. Maar dat was zo’n abstractie term, niemand wist waar je het over had. De naam werd veranderd in Onbeperkt Meedoen omdat dat precies aangeeft waar het over gaat. Dat ieder mens -beperkt of niet- mee mag doen aan het volle leven. En welk probleem lossen wij nou op? Nou, al die problemen waardoor bepaalde groepen mensen juist net niet mee kunnen doen aan het sociaal-maatschappelijke leven.” 

Initiatiefnemers
Het was burgemeester Otwin van Dijk die, samen met een aantal medewerkers van de gemeente,  initiatiefnemer was van deze werkgroep. Mensen met een beperking werden uitgenodigd om actief mee te denken aan wat er verbeterd zou kunnen worden aan de toegankelijkheid van de gemeente. Er ontstond een levendige groep van 25 mensen die elkaar regelmatig ontmoetten. Dat waren ontmoetingen waarin ervaringen en ideeën werden uitgewisseld, plannen gesmeed en adviezen gegeven.

Sandra noemt op wat er de afgelopen 6 jaar aan projecten is gerealiseerd: “We hebben elke vrijdagavond een vriendencafé in de kantine van Atletico. Iedereen is daar welkom of je nou een beperking hebt of niet. Het is prachtig om te zien hoe mensen opfleuren van zulke avonden. 

We zijn ook gestart met een actie om meer toiletten in onze gemeente toegankelijk te maken voor mensen die soms ineens hoognodig ‘moeten’. Dat zijn toiletten in winkels, bedrijven of openbare gebouwen. In het begin hadden we er zeven in onze gemeente, nu zijn dat er meer dan honderd! En die kun je allemaal vinden op de “Hoge Nood app”. Maar ze zijn ook vanaf de straat herkenbaar aan de oranje toiletstickers. Je wilt niet weten hoe belangrijk dat is voor mensen. Echt!”

Niet alleen praten, maar vooral doen 
Martin Reijntjes, de kersverse voorzitter van de nieuwe stichting beaamt dat. “Het is duidelijk, we zijn geen praatgroepje, we zijn een doe-groep! Mensen die dagelijks ervaren hoe het is om te leven met een beperking. Als je zo’n beperking niet hebt, kun je niet weten waar en op welke momenten die beperking zodanig in de weg zit dat je ook werkelijk beperkt wordt. Buitensluiten gebeurt nooit met opzet, dat gebeurt onbewust. Daarom is het zo belangrijk dat wij die plekken aanwijzen en meedenken over hoe we die beperkingen op kunnen heffen. Dat gaat veel verder dan alleen drempels die rolstoelgebruikers in de weg zitten. Dat gaat ook over die toiletten; over prikkels op kermissen en in uitgaanscentra. Als je een hersenletsel hebt, kunnen die prikkels ervoor zorgen dat je niet uit kunt gaan. Niet iedereen kan daar namelijk tegen. Het is mooi dat we tegenwoordig op allerlei plekken prikkelarme momenten hebben, dan kunnen ook mensen met NAH naar de bibliotheek of naar een kroeg. Heerlijk.”

In de tussentijd is er ook een drempelvrije website voor de gemeente opgezet, die daarmee te lezen en te begrijpen is voor alle inwoners. We testen overheidsgebouwen en festivals op hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking en we geven lessen op de basisscholen over het leven met een beperking. 

Sandra: “Na zes jaar wordt het tijd om verder te groeien in de taken die we op ons nemen. We worden een stichting. Daarmee komen we los van de gemeente en kunnen we sneller beslissingen nemen, onze eigen richting bepalen. En raad eens? Otwin van Dijk blijft gewoon lid van onze groep!”

Speciale voorstelling
Op zondag 5 mei wordt een nieuwe activiteit toegevoegd aan de toch al lange lijst van dingen die gerealiseerd zijn. Om 15 uur is er in het DRU theater een bijzondere theatervoorstelling te zien, gespeeld door mensen van Theatergroep Wirwar. Mensen die zelf een Niet Aangeboren Hersenletsel hebben. Deze voorstelling “Ik pas!” gaat over wat er met je gebeurt als je ineens getroffen wordt door hersenletsel. Daarmee is de voorstelling heel geschikt voor iedereen die wil weten wat er dan met je gebeurt.

Om het nog toegankelijker te maken, zorgen de mensen van de DRU voor prikkelarme ruimtes terwijl de Bibliotheek, die al prikkelarme openingstijden kent, die dag speciaal tot 17 uur open blijft voor mensen die meer informatie willen over NAH. 

Sandra:  “Het is zo fijn te merken dat ons werk zoveel positiefs losmaakt bij mensen en instanties. Dat geeft ons het gevoel dat we op de goede weg zijn. Niet alleen wij als werkgroep, maar vooral wij als hele gemeenschap.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant