Kort

Veilig op weg in deze digitale tijd

TERBORG - Onze samenleving en ook de overheid doen steeds meer zaken via het internet. Om hier aan mee te kunnen doen, moet je je digitale vaardigheden ontwikkelen. Ter ondersteuning hiervan is de zesdelige cursus DigiVitaler ontwikkeld, die op vrijdag 29 maart van start gaat in de Bibliotheek Terborg.

In deze toegankelijk cursus leren de deelnemers werken met de smartphone / DigiD app in combinatie met de sms controle / koppelcode. Ook maken ze kennis met het programma DigiVitaler, waarmee ze leren wat digitale zorg is en hoe het werkt. Dit alles op een laagdrempelige wijze, in een kleine groep, zodat ze veilig hun weg kunnen vinden in deze digitale tijd.
Er wordt veel geoefend met het zoeken, beoordelen, downloaden, installeren en activeren van apps (waaronder de DigiHandig app). Daarnaast gaan de deelnemers inloggen met hun DigiD op de website van het ziekenhuis, huisartsenpraktijk en apotheek.nl (o.a. voor het aanvragen van herhaalrecepten). Ze gaan oefenen met het toegankelijke oefenprogramma Steffie, het patiëntenportaal van de huisarts en het ziekenhuis (voor het maken van een afspraak en het inzien van het medisch dossier en informatie over de medicatie), het videobellen met medische specialisten en het gebruik van de website thuisarts.nl. Iedere cursist krijgt individuele aandacht, maar werkt ook in groepsverband.

Aanmelden
Deze zesdelige cursus start op vrijdag 29 maart om 10.00 uur in de Bibliotheek Terborg. De andere cursusdata zijn 5, 12, 19, 26 april en 3 mei. Deelname aan de cursus is gratis, lid of geen lid van de bibliotheek. Aanmelden kan via de activiteitenkalender op de website, door contact op te nemen via 088-0062929 of tijdens een bezoek aan de bibliotheek. Vergeet niet je smartphone en DigiD wachtwoord mee te nemen naar de cursus want die heb je nodig voor de sms controle. Heb je nog geen wachtwoord? Dan kun je vóór aanvang van de cursus een afspraak maken in de bibliotheek. Een bibliotheekmedewerker helpt dan bij het aanvragen van een DigiD of met het opnieuw instellen van een wachtwoord.

achterhoeksepoort.nl


Traject-begeleiding voor mensen met dementie

LICHTENVOORDE - Op woensdagavond 27 maart organiseert het Alzheimer Trefpunt Aalten-Oost Gelre–Winterswijk weer een bijeenkomst voor mensen met beginnende vorm van dementie en hun mantelzorgers, hun naasten en andere belangstellenden. Deze maand is het thema: ‘Trajectbegeleiding/casemanagers’.

Wat kan een casemanager betekenen voor mensen met dementie? De weg vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom dementie is best ingewikkeld. Een casemanager dementie helpt hierbij. Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie en hun naasten. Iemand die je informeert, begeleidt, met je meedenkt, adviseert en zorg regelt. Deze avond komen casemanagers dementie Nikkie Welleweerd en Nicolet Wekking u vertellen wat zij voor u kunnen betekenen.

Over het Alzheimer Trefpunt in LichtenvoordeDe afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Trefpunt in Lichtenvoorde op de vierde woensdag van de maand. Het Alzheimer Trefpunt is een avond voor en over mensen met dementie en hun naasten. Het is zowel een ontmoetingsplek voor lotgenoten als een informatieve avond voor mantelzorgers en professionals in de zorg.

De avond is van 20.00 uur tot 21.30 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis in Cultureel Centrum Den Diek, Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. Iedereen is welkom, ook en vooral mensen die zelf een vorm van dementie hebben. Voor meer informatie bekijk de website of bel naar Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland via 06 1351 4411.

alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland


Inloop-spreekuur voor grensgangers

REGIO - Op dinsdag 26 maart zijn voormalige, potentiële en huidige grenspendelaars van 09.00 tot 12.30 uur welkom in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24) in Kleve. Aanmelden voor dit spreekuur is niet nodig.

Vragen over bijvoorbeeld belasting, kinderbijslag, pensioen, zorgverkering en vacatures kunnen worden gesteld aan experts van het GrensInfoPunt, UWV, de Agentur für Arbeit, het Jobcenter Kleve, de belastingdiensten en vakbonden uit beide landen, het Bureau voor Duitse zaken van de Sociale Verzekeringsbank, de Barmer Krankenkasse en de Deutsche Rentenversicherung Rheinland.