Kort

Sjongejonge-jonge...

DINXPERLO/BREDEVOORT/ULFT - Na een lastige periode met coronaperikelen en een succesvol 2022 met Brandstof, het eerste openluchtspel in de 50-jarige verenigingsgeschiedenis, bij de Teunismolen in De Heurne, is toneelvereniging SIOS uit Dinxperlo nu weer terug in de zaal, met een doldwaze klucht geschreven door Aad Caspers: Sjongejongejonge...

Het stuk speelt zich af op een dagin het wat verlopen pension van Bertus Zoutewater en zijn vrouw Alie. Een aan lager wal geraakte goochelaar, een excentrieke student-vlinderverzamelaar, een vrouw die zich de sterkste vrouw ter wereld noemt en een artieste in de dop vormen de platzak zijnde bewoners van een verlopen pension, beheerd door het echtpaar Zoutewater. Er gebeuren gekke, eigenlijk te gekke dingen in het pension.

SIOS belooft een avondje ongecompliceerd te lachen. Sjongejongejonge wordt gespeeld op zaterdag 23 maart in 't Grachthuys in Bredevoort, op zaterdag 6 april in Kulturhus Dinxperlo en op zaterdag 13 april in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Aanvang van deze avonden is 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. De entree is 12.50 per persoon.
www.toneelsios.nl


Oekraïne-middag met bekende schrijvers in theater de Storm

WINTERSWIJK - Op zondagmiddag 7 april organiseert Rotaryclub Achterhoek-Oost in samenwerking met de rotaryclubs van Winterswijk en Aalten-Wisch een schrijversbijeenkomst in theater de Storm in Winterswijk. Tommy Wieringa, Jaap Scholten, Lisa Weeda, Olaf Koens en Iris Koppe komen naar het theater om te vertellen over hun ervaringen met Oekraïne en over hun tochten die ze reeds ondernamen om hulpgoederen daar te brengen. De middag wordt muzikaal omlijst door twee Oekraïnse muzikanten; Oleg Lysenko en Tatiana Chevtchouk. De aanvangstijd is om 15.00 uur.

Alle vijf schrijvers hebben onlangs boeken uitgebracht over dit onderwerp. De boeken zijn deze middag te koop en kunnen worden gesigneerd. De gehele opbrengst van dit project komt ten goede aan de stichting Protectukrine.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.theaterdestorm.nl of bij de theaterkassa. De toegangsprijs bedraagt € 20 incl. pauzedrankje en garderobe.
Stichting Protect UkraineToen de oorlog in Oekraïne uitbrak, nam een aantal schrijvers, waaronder Jaap Scholten, Tommy Wieringa, Lisa Weeda, Iris Koppe, Olaf Koens en Jelle Brandt Cortius het initiatief om geld in te zamelen voor steun aan Oekraïne. Zij hebben met geïnteresseerden een stichting opgezet: protectukraine.nl. De stichting zamelt geld in om onder andere auto’s te kopen die dienst kunnen doen als ambulances, medische zaken zoals tourniquets e.d. en helmen en kogelvrije vesten voor het verplegende personeel. Zij brengen deze goederen en auto’s zelf naar Oekraïne.
De organisatie hoopt deze middag vele belangstellenden te mogen begroeten.


Project De Gruitpoort & Doetinchem 750 jaar

DOETINCHEM – Ontdek de achtergrond van de kunstprojecten in Doetinchem tijdens Jan Jenniskens' presentatie in het Amphion Filmhuis, vanzelfsprekend is dat de locatie waar zijn presentatie zondag 24 maart om 10.30 uur wordt gehouden over het project ‘De Gruitpoort & Doetinchem 750 jaar’.

De oud-directeur van het voormalige De Gruitpoort speelt een belangrijke rol binnen de Stichting Doetinchem 750 jaar Stad en deelt tijdens deze bijeenkomst de inzichten en details van het project. De Stichting Doetinchem 750 jaar Stad is opgericht in 1984 en stelde zich tot doel 'zorg te dragen voor een zinvolle herdenking van het zevenhonderdvijftigjarig bestaan van de stad Doetinchem in 1986, waarbij zoveel mogelijk burgers betrokken zouden worden'.Ook Cultureel Centrum De Gruitpoort (nu Amphion Filmhuis) werd benaderd door de Stichting om een voorstel in te dienen. Jenniskens bracht het idee naar voren om de stad te verrijken met blijvende kunstwerken. Hij vertelt hoe kunstenaars werden gekoppeld aan lokale bedrijven, met praktische afspraken over ontwerp, uitvoering, plaatsing en betaling en legt uit waarom sommige ideeën wel slaagden en andere niet.Waarom ging het ene niet door en het andere wel? Want: op maandag 13 maart 2023 onthulde welhouder Ingrid Lambregts de 99 gietijzeren reliëfs, die samen het 'Mispelplein' van zeven bij zeven meter vormen. Maar … waarom pas na 37 jaar? Een verhaal van toeval, pech, geluk en de juiste mensen op het juiste moment.De presentatie over het project De Gruitpoort & Doetinchem 750 jaar is zondag 24 maart om 10.30 uur in het Amphion Filmhuis aan de Hofstraat 2 te Doetinchem.