Jubileumboek

Sinds de oprichting in 1924 heeft Sportclub Varsseveld een belangrijke rol gespeeld in het lokale gemeenschapsleven, waarbij het sportieve element altijd gecombineerd is met een hechte gemeenschapszin. Behalve de aanleiding voor een feestje is het jubileum natuurlijk ook een uitgelezen kans om terug in de tijd te gaan, om te kijken wat de club heeft meegemaakt.

“Er is een jubileumboek gemaakt met alle verhalen en foto’s die de opmerkelijke prestaties en de betekenis van Sportclub Varsseveld laten zien.” vertelt voorzitter Maikel Fraikin. Een team van vrijwilligers is al vijf jaar bezig met het verzamelen van alle informatie. Een redactie, bestaande uit Gert-Jan Heijink, Gert Schuurman, Harry Breuker en Pieter Jan Duitshof (vormgever) stelde het boek samen. “Er zijn ongelooflijk veel foto’s en verhalen bewaard gebleven, die door de boekcommissie in een prachtig boek zijn verwerkt.” Op de feestavond zal Christiaan Ruesink (chef sport AD) een tipje van de sluier oplichten. Hij gaat aan de hand van het jubileumboek in gesprek met een aantal Varsseveldse coryfeeën over de rijke geschiedenis die in het boek is opgetekend. Het jubileumboek telt 192 pagina’s en is luxe uitgevoerd met een harde kaft. 


Zonder vrijwilligers geen club

Door de jaren heen heeft de Sportclub mogen rekenen op vele vrijwilligers die er met verschillende competenties en inzet voor hebben gezorgd dat die zich steeds verder heeft kunnen ontwikkelen. Dit gaat verder dan bestuurs- en commissieleden, scheidsrechters, trainers of teambegeleiders. 

Veel van de vernieuwingen op de accommodatie zijn uitgevoerd met behulp van de inspanningen van leden en anderen. Vaak ondersteund door lokale bedrijven in de vorm van materiaal, machines of andere middelen. Maikel Fraikin: "We zijn een vereniging die honderd jaar lang is gedragen door duizenden vrijwilligers. Vrijwilligers die naast hun gezin, werk of onderneming de tijd namen om het voetballen in Varsseveld vooruit te helpen. Dit jubileum staat vooral in het teken van alle leden en vrijwilligers die honderd jaar lang de mouwen opstroopten, de schouders er onder zetten en de clubkleuren hoog hielden. Zonder deze tomeloze inzet was Sportclub Varsseveld nooit op dit punt aangekomen. Zij geven extra glans aan dit prachtige jubileum.”


Achtergrondinformatie

Sportclub Varsseveld bestaat bij aanvang van het seizoen 2023/2024 uit 820 leden, waarvan er 550 spelend lid zijn bij de KNVB met een gelijke verdeling tussen junioren en senioren. Naast de ingeschreven teams bij de KNVB, heeft de Sportclub een breed voetbalaanbod ontwikkeld. De kleinste voetballers van 2 tot 4 jaar kunnen in het voor- en najaar aan ‘Voetjesbal’ mee te doen. Voor seniorenleden is er de mogelijkheid om aan ‘Walking Football’ te spelen. Ook zijn er verschillende recreantenteams die buiten de KNVB competitie trainen of wedstrijdjes spelen. 

In de jaren tachtig waren grote clubs als PSV, Barcelona, Roda JC en Feyenoord te gast op sportpark Oberink om in de voorbereidingen van het voetbalseizoen een oefenwedstrijd tegen het Heren 1 team te spelen. In de afgelopen jaren maakte ook De Graafschap regelmatig gebruik van de velden. Jarenlang werd het ‘ten Brinke Bouw tournament’ georganiseerd. Een internationaal toernooi voor jeugdspelers onder de 17. Een toernooi waar vele nu bekende profvoetballers zich toen al lieten zien. Naast jeugdteams van bekende nationale en internationale profclubs werd er altijd één plek vrij gemaakt voor een regionaal team met spelers uit de regio.