Klusteams maandagmiddag en vrijdagmorgen van Sportclub Varsseveld.

Klusteams maandagmiddag en vrijdagmorgen van Sportclub Varsseveld.

Foto: Roel Kleinpenning

Zelfstandig opererend Klusteam zorgt voor instandhouding en onderhoud sportaccommodatie

Sport

VARSSEVELD - Al ruimt twintig jaar bestaat het Klusteam van de Sportclub, inmiddels bij velen een begrip. Een groep van voornamelijk gepensioneerde leden die een ochtend en een middag in de week op vrijwillige basis verschillende onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Daarmee besparen ze niet alleen de club een aanzienlijk bedrag aan onderhoud, maar zorgen ze ook voor de uitstraling van het Oberink. De vrijwilligers zelf zien het vooral als een sociale activiteit waar ze veel plezier aan beleven, maar waarmee ze ook veel aanzien binnen de club hebben verworven. 

Door Reinier Kroesen

Om meer te weten te komen over het wel en wee van de Klusgroep van Sportclub Varsseveld schoof ik aan in de kantine. Groepscoördinator Bart Heersink schonk koffie, verder waren daar namens de noeste werkersclub Arthur Harmeling, Nico Peet, Gerard Arentsen en Han Boesveld (oud-voorzitter) aanwezig. Bart: “Ons team bestaat uit ongeveer 20 man, elke maandagmorgen en vrijdagmiddag zijn we hier te vinden. Op maandag is het vaak wat drukker, zo net na het weekend.” Han: “Martin Schuurman heeft de eerst stap gezet voor de oprichting destijds. De gemeente ging op een gegeven moment steeds minder doen, langzamerhand werd je wel in een positie gemanoeuvreerd dat je als vereniging steeds meer onderhoudstaken op je moest nemen. In het verleden hadden we een activiteitendag waarop de leden onderhoud uitvoerden. In die jaren is het sportpark geprivatiseerd, en werd ook het nieuwe clubgebouw met kleedkamers gebouwd. Toen kwam sowieso dat hele verhaal op ons af. We begonnen met een man of drie.”

WhatsApp
Geleidelijk aan kwamen er meer kerels bij, meestal 65-plussers, die overdag meer tijd hebben. Als de groep nu hoort dat iemand binnenkort met pensioen gaat wordt die gelijk even gepolst. Ze kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken, leden van het team die de 75 jaar gepasseerd zijn vinden het vaak wel mooi geweest, of gaan minderen. Bart over de verdeling van werkzaamheden: “Bestuurslid Gerwin Radstake gaat over het beheer van de accommodatie. Op zondagavond loopt hij hier een rondje. Vervolgens stuurt hij dan een uitgebreide app met alle klusjes die er op stapel staan. Dan komen er een stuk of acht foto’s voorbij.” De WhatsApp chat wordt getoond. “Kijk naar al die foto’s die afgelopen week zondag zijn gestuurd. De luifel moet worden schoongemaakt, verwijsbordjes weghalen, stofzuiger repareren, die deksels kunnen weg.”

Waardering
Arthur: “We hebben algemene medewerkers en ook specialisten onder ons, die in de metaal hebben gezeten, of op de bouw werkten. Die vervangen bijvoorbeeld de kleedkamerdeuren. Daaromheen heb je een groep voor de hand- en spandiensten. Op maandag heb je zo de vaste taken na het voetbalweekend. Velden nakijken, vlaggen weghalen, netten opruimen, het terras schoonmaken, dan ligt het overal weer vol peuken en blikjes. Binnenkort moeten we aan het maaien, het onkruid begint weer te groeien. Op vrijdagmiddag worden de witte lijnen getrokken.” Bart verteld dat er niet echt taken verdeeld hoeven te worden. Ieder weet voor zichzelf wel een beetje wat van hem verlangd wordt.”

Han: “Elk klusteamlid doet wat binnen zijn vermogen ligt. We hebben mensen die met een grijphandje en emmer de parkeerplaats en zelfs het terrein aan de overkant van het spoor schoonmaken, geweldig. Het is ook een sociaal gebeuren, men blijft zo actief bezig en onder de mensen, iedereen wordt gerespecteerd en gewaardeerd.”