Anne Marie van ’t Holt, opstartmanager van Het Hovenhuis.
Anne Marie van ’t Holt, opstartmanager van Het Hovenhuis. (Foto: Roel Kleinpenning)

Bij Het Hovenhuis bepalen bewoners het ritme

  Zakelijk

Varsseveld - “Wij vinden het belangrijk dat onze bewoners hun eigen regie behouden”, zegt Anne Marie van ’t Holt, opstartmanager van Het Hovenhuis. “Ze wonen hier zoals ze dat thuis gewend waren. De bewoners bepalen hier het ritme. We leveren 24 uur per dag zorg, die vergelijkbaar is met thuiszorg. U vraagt, wij bieden.” Het Hovenhuis van Dagelijks Leven in Varsseveld is een kleinschalige woon- en zorgorganisatie met 21 studio’s. Hier wonen mensen met geheugenverlies zoals Alzheimer, vasculaire dementie of Parkinson met cognitieve stoornissen.

advertorial

De huiselijke sfeer is heel belangrijk bij Het Hovenhuis. Het plein achter het Hovenhuis is versierd met kleurrijke vlaggetjes en de zitjes staan al klaar voor de barbecue die ’s avonds voor de bewoners wordt georganiseerd. Binnen zijn er twee woonkamers die sfeervol ingericht zijn. De bewoners hebben hun eigen studio, die voorzien is van een wc en badkamer. Deze kunnen ze geheel naar eigen smaak inrichten met hun eigen spulletjes. “Onze bewoners bepalen de regie”, vertelt Van ’t Holt. “Als ze dat willen, mogen ze uitslapen, op hun kamer ontbijten of in ochtendjas ontbijten. Maar we merken dat de bewoners ook graag bij elkaar in één van de twee woonkamers zitten. Mensen met geheugenverlies zijn niet zo graag alleen.” Als de bewoners dat willen, kunnen ze deelnemen aan diverse activiteiten zoals zingen, bewegen of bloemschikken. “Maar het is ook prima als ze gewoon willen kijken”, laat Van ’t Holt weten. “We proberen ze wel te stimuleren om iets te ondernemen, maar ze mogen zelf bepalen of ze dat ook doen.”

Er ontstaan vriendschappen

Het Hovenhuis is een open instelling. “De bewoners kunnen naar buiten wanneer ze maar willen om bijvoorbeeld even naar het centrum te gaan, dat hier heel dichtbij is”, vertelt Van ’t Holt. “We maken hierover natuurlijk wel afspraken met de familie. Eventueel kunnen we de mensen een gps meegeven, zodat wij weten waar ze zijn.” Voor de bewoners worden alle maaltijden bij Het Hovenhuis verzorgd. Er is een kok die vijf dagen in de week kookt, samen met de bewoners. De persoonlijke boodschappen worden door de familie gedaan. “Het is heel huiselijk”, geeft Van ’t Holt aan. “De bewoners eten met elkaar, of ze zitten samen te kletsen. Ze hebben er een familie bij. Het is heel leuk om te zien hoe er vriendschappen ontstaan. De bewoners vinden het fijn dat ze hier gewoon dialect kunnen praten en wij vinden het belangrijk om de bewoners goed te kennen. De familie kan een levensverhaal maken, met tekst en foto’s. Als ze verdrietig of onrustig zijn, dan weten we wat er speelt en dan kunnen we ze geruststellen.” Het Hovenhuis heeft van de buurt bij de opening een appelboom voor in de tuin gekregen. “Daar zitten nu al appeltjes aan”, vertelt Van ’t Holt. “De buurt is ook belangrijk voor ons.” Om bij Het Hovenhuis te kunnen wonen is onder meer een ZZP 5 indicatie nodig. “Voordat iemand bij ons komt wonen, doen we altijd een huisbezoek om te kijken of we een geschikte organisatie zijn voor de bewoner", zegt Van 't Holt. "Wij zijn een particuliere organisatie waar ook mensen met een kleine portemonnee terecht kunnen. We hebben contacten met alle zorgkantoren in het land.”

Het Hovenhuis is één van de 51 huizen die Dagelijks Leven in het land heeft. Het Hovenhuis in Varsseveld is in maart geopend. Nog niet alle 21 studio’s zijn bezet. Er is dus nog ruimte voor nieuwe bewoners. 

Het Hovenhuis is gevestigd aan de Hovenstraat 10, 7051 CV Varsseveld.

Voor informatie: Anita Rietman, locatiemanager: 06 12536506, of website: www.dagelijks-leven.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden