Showroom Van Raam.
Showroom Van Raam.

Van Raam opent grootste en meest duurzame fietsfabriek van Nederland

  Zakelijk

Varsseveld - 10 oktober 2019 heeft Van Raam de totaal nieuw gebouwde fietsfabriek in Varsseveld officieel feestelijk geopend.

In april 2018 kocht Van Raam een perceel van 25.000 vierkante meter op bedrijventerrein Hofskamp in Varsseveld. Begin januari 2019 produceerde Van Raam hier de eerste aangepaste fietsen. De duurzame innovatieve fietsfabriek wordt gezien als een voorbeeld van de maakindustrie en één van de schoonste en slimste fabrieken van Nederland. Daarnaast is Van Raam één van de grootste fietsfabrieken in Europa waar bijna alles, inclusief frame, trapondersteuning en vele onderdelen in huis worden bedacht en geproduceerd. Van Raam produceert individuele- en meer persoons fietsen voor mensen die niet meer op een standaard tweewielfiets kunnen fietsen.

Energie neutrale fabriek met duurzaam klimaatsysteem

Van Raam heeft een pand neergezet met een oppervlakte van 13.500 vierkante meter met 25 gesloten bodembronnen van 130 meter diep, warmtepompen, 1608 zonnepanelen en triple A glas. De minimaal 18 cm dikke betonnen vloer wordt met ruim 36 kilometer buis op constante temperatuur gehouden, door tochtsluizen en geconditioneerde verse lucht wordt het klimaat, energieneutraal, op een contante temperatuur gehouden.

Grootste meeste moderne fietsfabriek Van Nederland

Met onder andere geavanceerde CNC draai-freesbanken, 3D lasersnijmachines, lasrobots, geavanceerde 3D printers, een moderne poedercoatstraat, geautomatiseerde wielenspaakmachines en een geautomatiseerd modern magazijnsysteem produceren wij onze fietsen volledig van stalen buis tot eindproduct in onze fabriek.

Koninklijke aandacht voor Van Raam

Van Raam heeft voor deze nieuwe fabriek een tenderregeling van de provincie Gelderland voor schonere en slimmere fabrieken conform industrie 4.0 gewonnen. Naast deze prijs heeft Van Raam de afgelopen tijd op vele gebieden van de bedrijfsvoering prijzen gekregen: zoals twee keer een Eurobike (gold) award, de Innovatie award van de Rai, een GIO erkenning, 2 keer in de MKB Innovatietop 100 gestaan, de Smart People award, Extra Energy test voor het beste trapondersteuning systeem, de warme douche van Tros Radar en onlangs nog de Guus Hiddink Bedrijven Award.

Dinsdag 8 oktober 2019 is Van Raam aangedragen als voorbeeld bedrijf voor andere ondernemers bij de presentatie van het MKB trendrapport 2019 onder aanwezigheid van onder andere Koningin Maxima en Staatssecretaris Mona Keijzer. Met name Koningin Maxima was erg onder de indruk van het sociaal maatschappelijk betrokken HRM beleid van Van Raam en specifiek onze omgang lerende netwerken in de regio.

Klaar voor de toekomst

Met deze nieuwe fabriek verwacht Van Raam een volgende stap de zetten om in te spelen op sterk groeiende vraag naar aangepaste fietsen.

Zo is er momenteel vanuit Amerika erg veel belangstelling in de Chat riksja fiets. Deze transportfiets is bedoeld om samen te fietsen met personen die niet meer zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen. Afgelopen september heeft deze fiets de toonaangevende internationale Eurobike gold award gewonnen door productinnovatie, functionaliteit, kwaliteit en duurzaamheid.

Over Van Raam

Van Raam is fabrikant van unieke aangepaste fietsen. Dit zijn individuele- en meer persoons fietsen voor mensen die niet meer op een gewone fiets kunnen fietsen De specialisaties van Van Raamzijn driewielfietsen, scootmobielfietsen, tandems, duofietsen, rolstoelfietsen, transportfietsen, loophulpen en lage instapfietsen ofwel comfortfietsen. Op de meeste van deze aangepaste fietsen is unieke Van Raam trapondersteuning mogelijk. De fietsen van Van Raam gaan de hele wereld over met de nadruk op vrijwel alle Europese landen en Noord Amerika.

Van Raam produceert al bijna 100 jaar fietsen, in de afgelopen 30 jaar met de focus op aangepaste fietsen. Er wordt niets op voorraad geproduceerd, elke fiets wordt uniek gefabriceerd. De fietsen worden geproduceerd in Varsseveld in een van de schoonste en slimste fabrieken van Nederland. In ons moderne bedrijf hanteren we een innovatief bedrijfsbeleid en maken we gebruik van innovatieve en moderne technieken. Kwaliteit en duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Van Raam. Daarnaast wordt Van Raam als een voorbeeld bedrijf gezien voor Smart industry, Smart Working en het samenwerken met bedrijven uit de omgeving en de verbindingen die Van Raam maakt met opleidingen van LBO tot en met Universitair niveau. Naast aan aantal Innovatie awards heeft Van Raam op al deze gebieden veel onderscheidingen gewonnen. De cultuur van Van Raam kenmerkt zich als open, gastvrij en informeel.

Als fabrikant van aangepaste fietsen hebben wij het streven om zoveel mogelijk mensen duurzame en eigentijdse mobiliteit aan te bieden. Dit doen wij voor mensen met een beperking, maar ook voor mensen die niet (meer) op een traditionele tweewieler durven of kunnen fietsen. Wij zijn van mening dat als mensen met een beperking langer mobiel en zelfstandig kunnen zijn, ze gelukkiger zijn. We willen dan ook graag een bijdrage leveren aan de integratie van mensen met een beperking in de samenleving, "Let's all cycle".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden