Foto: Roel Kleinpenning

Klanten floten op de deel

  Zakelijk

Ulft - Na 135 jaar houdt men er mee op. De broers Schoemaker hebben geen opvolging voor hun twee bouwmarkten en ze hangen de harp aan de wilgen. Niet dat er nu op lauweren wordt gerust en de bouwmarkten blijven ook bestaan, maar de naam Schoemaker staat straks niet meer op de gevel. Net zomin als Formido overigens. De bouwmarkten in Ulft en 's-Heerenberg gaan vanaf maart en april volgend jaar v erder als Praxis.

door Nick Moritz

De broers Gerard, Jos, Harry en Toon zijn de vierde generatie Schoemaker in het bedrijf. In 1883 ging overgrootvader op de boerderij ook met een timmerwerkplaats van start. "Dat was niet ongebruikelijk", weten de broers. "Er zijn nogal wat bedrijven in de regio die vanaf de boerderij zijn opgestart. In onze familie is het boeren en timmeren lang samen gegaan. Vader ging ook als aannemer aan de slag en hij had op dat vlak veel te koop. Van spijkers tot hout en gereedschap. Men kwam ook rustig 's avonds aan voor een paar schroeven of een emmertje cement. Als er op de deel werd gefloten, wisten wij dat er een klant stond."

Met de verkoop vanuit de werkplaats liep het steeds beter, het boerenbedrijf raakte op de achtergrond. "Wij hebben geen van allen nog meegemaakt dat er varkens of koeien rondliepen. Midden jaren zestig ging pa met een officiële timmerwinkel van start. Hij opende er gelijk maar twee. Eentje in Ulft en een tweede in 's-Heerenberg. Dat is altijd zo gebleven. De timmerwinkels werden bouwmarkten en daarmee sloten we ons aan bij een keten. Dat waren achtereenvolgens Happy Hobby, Plus Klus, Fixet en Formido."

Komend voorjaar wordt het dus Praxis, maar daar gaan de broers niet in mee. "Toon is 53 en wij zijn alle drie net de 60 gepasseerd. Voor een Praxis franchise moest weer een aantal jaar worden bijgetekend en dat werd ons teveel. Nu gaan we de panden verhuren en het personeel blijft er gewoon aan het werk: ideaal! Wij hebben elk onze eigen bezigheden en gaan ons niet vervelen. Toon begint een eigen timmerwerkplaats waar we allemaal wel eens zullen helpen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden