Koen Bouwman.
Koen Bouwman.

Koen Bouwman rijdt WK wielrennen

  Sport

ULFT - De Ulftse profwielrenner Koen Bouwman staat komend weekend aan de start van het wereldkampioenschap wielrennen. De 25-jarige Ulftenaar doet mee aan het onderdeel Mixed Team Relay, dat op zondag 22 september, de eerste dag van het evenement, wordt verreden.

Het wereldkampioenschap wielrennen 2019 vindt plaats in het Engelse Harrogate. Het is voor het eerst dat het WK ploegentijdrit wordt verreden in de vorm van een 'Team Time Trial Mixed Relay'. De landenteams bestaan uit heren en dames. Die rijden echter niet tegelijkertijd. Ze wisselen elkaar af als een soort estafette (relay). Bij de Mixed Team Relay rijden drie mannen eerst een teamtijdrit over een parcours. Zodra de tweede renner van het herenteam over de finish rijdt, beginnen drie dames aan hetzelfde parcours. De samengevoegde tijd van de mannen en vrouwen geldt als eindtijd.

Het onderdeel stond voor het eerst op het programma tijdens het Europese kampioenschap dat in augustus in Alkmaar werd verreden. Koen Bouwman won op het EK met zijn team de gouden medaille en mag zich dus Europees kampioen op dit onderdeel noemen.

Voor het komende WK geldt het Nederlands team als favoriet. De start en de finish van het parcours zijn in Harrogate. Men moet twee rondes afleggen van 14 kilometer. In totaal heeft het WK-parcours van de Mixed Relay dus een lengte van 28 kilometer. Er zijn diverse kleine heuvels in opgenomen. De Nederlandse selectie bestaat uit de vrouwen: Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters. Bij de mannen rijden Koen Bouwman, Jos van Emden en Bauke Mollema.

Meer berichten