Jeugdspelers van V.V. Etten en VVG'25 spelen samen
Jeugdspelers van V.V. Etten en VVG'25 spelen samen (Foto: Stan Frazer)

V.V. Etten en VVG'25 continueren succesvolle samenwerking jeugd

  Sport

Etten - De voetbalverenigingen uit Gaanderen en Etten vonden elkaar enkele jaren geleden in een gezamenlijke uitdaging. Die uitdaging was (en is) om de jeugdafdelingen op een gezonde manier in stand te houden. Op die manier wordt de toekomst van beide verenigingen gewaarborgd en kan de lokale jeugd blijven sporten en zich ontwikkelen. Een succesvolle aanpak zo is gebleken en de clubs zetten de samenwerking graag voort. Dat wil zeggen dat de jeugdteams O13 tot en met O19 een groen-witte en blauw-witte smeltkroes vormen.

Beide clubbesturen spreken van een ‘intensieve samenwerking op basis van gelijkwaardigheid’. Zo zullen wedstrijden de ene seizoenshelft in Etten-tenue en de andere seizoenshelft in VVG-tenue worden gespeeld. Daarnaast wordt er één keer per week in Etten en één keer per week in Gaanderen getraind. Ook zal er zowel een leider uit Etten als een leider uit Gaanderen op elk combinatie-elftal worden gezet.

Spelplezier voorop

Voor de verenigingen gelden als hoofddoelen om elkaar te versterken en van elkaar te leren. De jeugdcommissies werken nauw samen en ook de leiders houden gezamenlijke vergaderingen. Activiteiten voor de jeugd, zoals zaalvoetbaltoernooien en jeugddagen, worden met vereende krachten georganiseerd en uitgevoerd.

Voor de jeugdspelers staat te allen tijde het spelplezier voorop. De samenwerking creëert een grotere groep spelers, waardoor deze zich op eigen niveau kunnen ontwikkelen en kunnen spelen met leeftijdsgenoten. Sven, Lucas en Sem van V.V. Etten zijn enthousiast en zijn inmiddels gewend om naar de andere kant van de Oude IJssel te fietsen. “Het fietsen is zeker niet erg en soms ook wel leuk. Dan hebben we de warming-up al een beetje gedaan”, vertelt Sem. “En het is een uitdaging om goed samen te spelen met jongens die je eerst nog niet kent”, vult Sven aan. “Dat was niet echt spannend hoor. Ja, misschien een klein beetje, maar vooral omdat je benieuwd bent in wat voor een team je komt.” Lucas voegt daaraan toe: “Het spelen met spelers van hetzelfde niveau is leuk en leerzaam!”

Fietsbrug als extra verbinding

De Ettense jeugd krijgt bijval van de Gaanderense jeugd. “Ik vind het gezellig met de jongens van Etten. Je leert zo ook meer mensen kennen”, zegt Sem van VVG’25. “En je hebt meer mogelijkheden om een team samen te stellen.” Daar is zijn clubgenoot Joaz het mee eens. “Het voetballen is erg leuk zo, alsof we altijd al samen hebben gevoetbald. Je merkt geen verschil.”

“Nadeel vind ik wel dat ik nu wat verder moet fietsen op maandag”, aldus Sem. Voor beide verenigingen is dit een extra reden om te pleiten voor een fietsbrug over de Oude IJssel. Een meer directe en veiligere verbinding tussen Etten en Gaanderen. De realisatie daarvan zou een mooie samenwerking kunnen zijn tussen de gemeente Oude IJsselstreek en de gemeente Doetinchem. Voor wat betreft die samenwerking hebben Etten en Gaanderen zelf het goede voorbeeld al gegeven.

Meer berichten