Joop de Werk uit Rotterdam dubbelde samen met Wyke Somai op de banen van De IJsselweide in Gendringen. (Foto: Roel Kleinpenning)
Joop de Werk uit Rotterdam dubbelde samen met Wyke Somai op de banen van De IJsselweide in Gendringen. (Foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Olympisch' tennis op De IJsselweide

  Sport

door Remko Alberink

Gendringen - De Special Olympics waren afgelopen weekeinde niet weg te denken uit de Achterhoek. Alle Achterhoekse gemeenten herbergden een of meer locaties als olympic venue. Bij De IJsselweide in Gendringen kwamen de tennissers van de Nationale Spelen 2018 zaterdag en zondag op bezoek, en er werd op het scherpst van de snede gespeeld.

Tennisvereniging De IJsselweide was zaterdag en zondag het mooie decor van het tennistoernooi van de Special Olympics, een toernooi voor mensen met een verstandelijke beperking.
''Daar zijn we met de vereniging toch aardig druk mee", legt Theo Stok, voorzitter van de technische commissie van de club uit Gendringen. ''We hebben in de aanloop omliggende verenigingen hier in de buurt gevraagd om ons te helpen, maar die respons was nul. Dat was wel een kleine tegenvaller."
Maar met enkel eigen leden in de organisatie heeft Stok het met zijn clubgenoten in Gendringen mooi voor elkaar. ''We spelen deze dagen erg heel veel partijen", geeft hij aan. ''Dat gaat op tijd, anders is het niet te doen."

Categorieën

De tennissers zijn vooraf ingedeeld. ''We spelen in vijf verschillende categorieën, waarbij categorie vijf de hoogste is. Die deelnemers spelen met normale regels. In andere categorieën is bijvoorbeeld de speelbal aangepast, die is dan trager, of is het speelveld kleiner. In de categorieën een tot en met drie spelen de deelnemers met een buddy. Die neemt deel aan het spel, maar mag niet serveren en geen punten maken. De buddy heeft als doel om de bal in het spel te houden en de rally's wat te verlengen."
De animo voor het tennistoernooi was vanaf het eerste moment groot. Vanuit alle delen van het land zijn er tennissers in Gendringen. ''In januari startte de inschrijving, volgens mij zat het tennisgedeelte binnen een dag of tien vol', geeft Stok aan.
Wat opvalt is het grote enthousiasme waarmee de olympiërs hun wedstrijden spelen. Stok: "In de Achterhoek hebben Beltrum en Lichtenvoorde al G-tennis. Wij hebben dat nog niet. Als je zoiets van de grond wil krijgen, dan is samenwerking echt doorslaggevend."
Naast het tennis was de gemeente Oude IJsselstreek ook het decor van de wedstrijd zwemmen in open water, een evenement dat in de Oude IJssel werd afgewerkt.

Verbinden

De Special Olympics konden afgelopen weekeinde in het kader van verbinden worden aangemerkt. Zowel bij de deelnemers en hun coaches onderling, als zeker ook in de Achterhoekse sportlandschap waar vraag en aanbod elkaar beter leerden kennen.
De website www.unieksporten.nl attendeert mensen met een beperking op het sportaanbod in elke gewenste regio in Nederland. Daar waar overal de olympische gedachte van meedoen is belangrijker dan het winnen hoogtij vierde, was niet iedereen die mening toegedaan. Zo riep een atleet tijdens de atletiekwedstrijden: ''Als je meedoet, wil je toch winnen. Dat geldt voor iedere sporter, dan geldt dat ook voor mij."

Meer berichten