Afbeelding

Column Ulevel: Kliekje

Algemeen

Het kind van vijf heeft rafels aan de rok. Veel rafels. Dat hoort zo. De moeder heeft gaten en slijtplekken in de jeans op strategische plekken. We doen alsof het oud is. Tweedehands en hergebruik is van deze tijd. Kringloopwinkel en Marktplaats.nl zijn succesvolle exponenten.

Nieuwe liefdesverbintenissen ook. Hergebruik is ook de achterliggende gedachte bij afval scheiden. Na de eerste verontwaardigde reacties over het vrolijk gekleurde klikokwartet is de storm in de Oude IJsselstreek geluwd en zie ik dat er in mijn hof elke week fanatiek een container aan de weg wordt gerold.

Een prima voorbeeld van hergebruik is het DRU-complex. De eerste jaren bulkten de meningen verbazing en kritiek. Een comité van verontruste burgers wees terecht op achtergehouden cijfers, geheimzinnigheid en handjeklap. Des te schrijnender was het onlangs te lezen dat de directie haar bedenkingen had om, op verzoek van de gemeente, bepaalde jaarcijfers te leveren. De historie en de burgerlijke achterdocht kennende wekt dat weer de schijn van stiekem. Sommigen noemen het een prestige-object of van nationale allure. Nou, daar kan ik niks mee. Dat er in Den Helder over gekletst wordt is gelul. Het gaat om de behoeftebevrediging van de burgers in gemeente en regio. Lijnrecht er tegenover staat het korten op subsidies voor verenigingen en organisaties van fanatieke vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor de gemeenschap.

Hergebruik van kerkgebouwen is ook een actueel thema. Omdat er geen kip meer komt wordt er gezocht naar een andere invulling om sloop te voorkomen. Het argument is dat het karakteristiek is voor het dorp en zonde dat het hart uit het dorp wordt gerukt. Karakteristiek is het zeker. Generaties hebben letterlijk, maar ook figuurlijk in de schaduw van de kerk geleefd. Sommige dorpelingen denken met afgrijzen aan de strenge sociale controle, die decennialang als een devote terreur door de clerus en haar volgelingen werd uitgeoefend en zien het symbool van verdoemenis liever vandaag dan morgen onder de sloophamer vermorzeld. Maar een tweede leven als culturele locatie zou best kunnen. Als de drempel wordt gesloopt. Zo. Eerst maar eens een kliekje opwarmen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant