De winnaars van de Kogelvanger-award: vlnr Chiel Terhorst, Stijn Heuthorst, Koen Molenaar, Willem Hakfoort en Lars Molenaar. Nino Visser ontbreekt. (foto: Roel Kleinpenning)
De winnaars van de Kogelvanger-award: vlnr Chiel Terhorst, Stijn Heuthorst, Koen Molenaar, Willem Hakfoort en Lars Molenaar. Nino Visser ontbreekt. (foto: Roel Kleinpenning)

Jeugd neemt de fluit ter hand

  Sport

(door Niels Venus)

ULFT - Voetbalvereniging SDOUC uit Ulft is erg trots op hun jonge scheidsrechters, die ieder weekend klaarstaan om de wedstrijden van de jeugdteams in goede banen te leiden. Om de waardering richting de zes scheidsrechters kracht bij te zetten zijn ze beloond met de Kogelvanger-award: een prijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan belangrijke vrijwilligers van de club. Stijn Heuthorst (17) en Koen Molenaar (16) vertellen hoe het is om leidsman bij SDOUC te zijn.

Stijn heeft sinds drie jaar de fluit in de hand genomen en haalt er ieder duel plezier uit. ,,Het is heel mooi om met de jonge spelers om te gaan; daar leer je een hoop van. Meestal fluit ik de E- en F-teams. Ze vinden het erg leuk dat ik fluit, dat merk ik bijvoorbeeld aan vragen die ik krijg over wat ik precies opschrijf in mijn boekje. Voor de kinderen is het mooi dat ze iedere wedstrijd dezelfde groep scheidsrechters tegenkomen. Het gaat erom dat ze een plezierige wedstrijd spelen", vertelt Stijn, die het net als Koen belangrijk vindt dat de kinderen het naar hun zin hebben. ,,Soms staan de spelers al te juichen als ik in scheidsrechterskleding aan kom; de belangstelling is groot", merkt Koen tevreden op. Hij is clubscheidsrechter sinds 2012 en bezig aan zijn eerste jaar als KNVB-leidsman.

,,Zolang de kinderen plezier hebben, geniet ik zelf ook. Fluiten bij de jeugdteams is voor mij heel herkenbaar. Dan denk ik terug aan vroeger, toen ik zelf voetbalde. Ik heb de leiding bij de D- tot en met de B-elftallen. Dat is wel grappig, want onlangs floot ik een wedstrijd van een B-team waarin de helft van de spelers ouder dan mij was", aldus Koen. ,,Zelf kan ik er ook van leren; zo leer je om vanuit de positie van de scheidsrechter een wedstrijd te bekijken. Hoe ik het beste met kinderen om kan gaan, bijvoorbeeld. Met kleine stapjes, zoals een regel over het ingooien uitleggen, kan ik ze helpen." Volgens Stijn krijgen de SDOUC-scheidsrechters veel waardering voor het fluiten. ,,Bovendien is het leuk om te doen én kost het niet veel tijd. Mooi dat de club ons beloont met deze Kogelvanger-trofee."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden