Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Vrijdagavond om 21:30 uur op de parking van duivenvereniging CPL Silvolde: vrijwilligers laden de korven in. Rechts Toon Roes uit Ulft, coördinator regio 9 Oost Nederland van het duivenvervoer. (foto: Roel Kleinpenning)
Vrijdagavond om 21:30 uur op de parking van duivenvereniging CPL Silvolde: vrijwilligers laden de korven in. Rechts Toon Roes uit Ulft, coördinator regio 9 Oost Nederland van het duivenvervoer. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Waardering voor duivenliefhebbers

  Sport

ULFT - Meerdere keren per week worden duizenden duiven vanuit (onder meer) de Achterhoek naar België en Frankrijk gereden, om vanaf daar gelost te worden. Het doel? Zo snel mogelijk terugkeren naar hun eigenaar. "Die spanning maakt de duivensport leuk."

Een groot aantal vrijwilligers zorgt ervoor dat de duivensport in de Achterhoek in leven blijft. Toon Roes, coördinator van het wijde duivenverkeer in de regio Oost-Nederland, is blij met de hulp van deze vrijwilligers. "Ze staan klaar voor alle leden van de duivenverenigingen in onze regio. De meeste liefhebbers brengen hun duiven bij de lokale vereniging en weten niet wat er verder gebeurt, voordat de duif weer huiswaarts keert", vertelt Toon.

Duizenden duiven vervoeren

De vrijwilligers – opgedeeld in twee ploegen – zorgen ervoor dat de duiven worden overgeladen en zijn tevens verantwoordelijk voor het vervoer naar de losplaats, in België of Frankrijk. "We bezitten zeven opleggers, waar 5.200 duiven in vervoerd kunnen worden. Daarnaast hebben we de beschikking over drie busjes met een capaciteit van 2.200 duiven. De vrijwilligers helpen met overladen van de manden in de voertuigen en zijn daar een groot deel van de avond mee bezig", zegt Toon, die zijn waardering voor deze duivenliefhebbers uitspreekt.

Goede samenwerking

"Dankzij hun hulp blijft de duivensport betaalbaar. Het zijn fijne mannen om mee te werken en de samenwerking verloopt prima", merkt Toon tevreden op. "Voor hen is het een hobby, die ze maar al te graag uitvoeren." Als lid van de vervoerscommissie regelt de in Ulft woonachtige Toon het reisschema, waarna de duiven op het parkeerterrein van postduivenvereniging CPL in Silvolde centraal worden verzameld en vervolgens worden overgeladen in de wagens. "De vrijwilligers laden de duiven in en gaan mee tijdens de rit naar de losplek. Ze rijden de hele nacht en verzorgen de duiven gedurende de rit." In het hoogseizoen – van eind maart tot en met eind september – is het flink aanpoten voor de duivenliefhebbers. Dan staan er soms wel vier keer per week wedstrijden op de rol. "Het leuke van de duivensport?", herhaalt Toon de vraag. "Dat is het moment waarop de duiven terugkeren, de spanning die er dan ontstaat... We hebben een groepsapp, waarin onderling een strijd plaatsvindt wiens duif als eerst terug is. Dat blijft altijd een spannend moment", besluit Toon. Voor meer informatie, onder meer over de prestaties van Toon, bezoek de onderstaande sites:

toonroes.net

cplsilvolde.nl

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten