Vijverberg boek Kistemaker Simon schrijft “Voor een geweldige verdediger meet een geweldige mentaliteit , trek dit door in je trainers carrière”.
Vijverberg boek Kistemaker Simon schrijft “Voor een geweldige verdediger meet een geweldige mentaliteit , trek dit door in je trainers carrière”.

Dames krijgen blosjes op wangen bij boek van Simon Kistemaker

  Sport

DOETINCHEM - "Een wonderbaarlijke reis van anderhalf jaar langs clubs en mensen", zo omschrijft Yoeri van der Busken de periode waarin hij 'talloze ontmoetingen met Simon Kistemaker en gesprekken met mensen uit zijn directe omgeving' had. Het resultaat: 'De Kist - Laatste culttrainer van Nederland', de biografie over de meest legendarische trainer/coach die De Graafschap heeft gehad.

"Ik dacht soms dat de verhalen mooier waren gemaakt dan ze waren, maar dan checkte ik ze en kwam ik erachter dat het echt waar was", zegt Van der Busken, als journalist verbonden aan Voetbal International en schrijver van 'De Kist - Laatste culttrainer van Nederland', tijdens de presentatie van de biografie over Kistemaker. De 76-jarige oud-trainer/coach van De Graafschap overhandigt in de businessclublounge van stadion De Vijverberg de eerste exemplaren van het 356 pagina's tellende boek uit aan Bennie Jolink en Hans Kraay jr., die naar eigen zeggen vaak wordt gezien 'als aangenomen zoon van De Kist'. De Fox Sports Eredivisie-verslaggever en -analist is niet de enige aanwezige oud-speler uit het team dat in het seizoen 1990-1991 onder Kistemaker ongeslagen kampioen werd in de eerste divisie; ook Erik ten Hag, Jurrie Koolhof, Erik Redeker, Dennis te Braak, Peter Hofstede en de huidige De Graafschap-trainer/coach Jan Vreman wonen de boekpresentatie bij.
De Kist beschouwt De Graafschap, waar hij vier seizoenen - van 1989 tot en met 1993 - aan het roer stond, als 'de warmste club' waaraan hij verbonden was. "Ik heb, denk ik, twintig clubs getraind, maar het gevoel dat ik hier had, is niet te beschrijven", zegt hij.
Kistemaker vertelt dat hij eerst bedenkingen had, toen Van der Busken hem vroeg of hij een boek over de voormalige trainer/coach mocht schrijven. "Ik dacht: 'Wie is daar nu in geïnteresseerd?' Maar ik denk dat ik trots mag zijn", zegt hij over de biografie. "Ik heb wel tegen Yoeri gezegd: 'Er is één voorwaarde: de taal moet zijn zoals ik praat, en met humor.' Het is een boek waarvan dames soms blosjes op de wangen zullen krijgen. Maar ook dát is voetbaltaal."
Het boek is doorspekt met anekdotes. De auteur leest er enkele voor tijdens de bijeenkomst in de businessclublounge. Zoals over de keer dat De Kist scheidsrechter Roelof Luinge een 'in je oor genaaide zandhaas' noemde. De aanwezigen lachen er nét zo smakelijk om, als ze genieten van de fameuze broodjes bal die gastvrouw Marina Meijer naar recept van wijlen haar moeder 'tante' Lien Koolenbrander, net als Kistemaker erelid van De Graafschap, ter afsluiting heeft bereid.

Het boek kost 19,99 euro en is te koop in de boekhandel.

Meer berichten