Milou, Suze (midden) en Pien.
Milou, Suze (midden) en Pien. Foto: Milou

Suze’s profielwerkstuk: Kun je fruit conserveren met UVC-licht?

Onderwijs Jongerenredactie

Gelderse Post Jongerenredactie #1

Ik ben Suze van Eerden uit Varsseveld. Ik ben 16 jaar en houd van muziek maken, tennis, uitgaan met vrienden en hoop later dierenarts te worden. Ik zit momenteel in 6 VWO op het Ulenhofcollege in Doetinchem. Bij het examenjaar hoort natuurlijk een profielwerkstuk. Voor het vak O en O (onderzoeken en ontwerpen) ga ik samen met twee klasgenoten mijn profielwerkstuk doen. 

Glazen deurklink met UVC-lamp
In de tweede klas was er voor O en O een opdracht over verschillende virussen en hoe je deze kan voorkomen. Wij kwamen toen met het idee voor een glazen deurklink met een UVC-lamp erin die de bacteriën doodt. Al snel kwamen we erachter dat dit niet mogelijk was, omdat UVC-licht erg schadelijk is voor de huid.

UVC als conserveermiddel
Vervolgens zijn we in de vierde klas verdergegaan met de verschillende toepassingen van UVC en kwamen we op het idee om het te gebruiken als conserveermiddel. Dit leverde veelbelovende resultaten op en we waren erg enthousiast. Nu we in ons examenjaar zitten en na moesten denken waar we ons profielwerkstuk over wilden doen, begon er weer iets te kriebelen om te gaan werken met UVC-licht. Dit jaar gaan we verder onderzoeken of het mogelijk is om UVC-licht te gebruiken als conserveermiddel om groenten en fruit langer houdbaar te houden.

UVC doodt bacteriën
Even een kleine uitleg om het iets beter te begrijpen. UVC doodt bacteriën door het inactief maken van het DNA, waardoor het micro organisme zich niet meer kan delen. In de vierde klas hebben we samen met een bedrijf dat UVC licht gebruikt voor waterzuivering verschillende onderzoekjes gedaan. Van dit bedrijf hebben we ook een UVC-lamp gekregen, zodat we op school verder kunnen onderzoeken. Dit hebben we dan in de vierde klas ook gedaan.

Een belichtte aardbei smaakt zoeter
Nu we in VWO 6 zitten en wat meer biologische en natuurkundige kennis hebben, kwamen we er al snel achter dat deze onderzoekjes niet echt betrouwbaar waren en dat er veel meer factoren meespeelden. Dit jaar zijn we van plan om er echt achter te komen wat UVC nou doet met plantencellen. In de onderzoekjes uit de voorgaande jaren kwamen we er bijvoorbeeld achter dat een belichtte aardbei zoeter smaakte dan een niet belichtte aardbei. Dit jaar willen we dus onderzoeken wat bijvoorbeeld de zoetere smaak veroorzaakt.

Samenwerking met een lab?
We hopen dit te kunnen doen in samenwerking met een lab, maar die hebben we nog niet gevonden. Ook zijn we benieuwd of en hoe een schimmel zich verder ontwikkelt nadat het belicht is. Dit alles is natuurlijk een supergrote uitdaging en misschien wel een beetje te hoog gegrepen voor ons, maar we vinden het super interessant en zijn erg benieuwd naar de eventuele mogelijkheden voor de toekomst.

Ben of ken jij een middelbare scholier uit de Oude IJsselstreek die ook een bijdrage wil leveren aan de Gelderse Post? Neem dan contact op via redactie@geldersepost.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant