Tachtig rocksterren in inkt afgebeeld


Bert Taken portretteerde Neil Young en andere rocksterren, deze zijn gebundeld in het boekje Melodic Shapes. Foto: Roel Kleinpenning
Bert Taken portretteerde Neil Young en andere rocksterren, deze zijn gebundeld in het boekje Melodic Shapes. Foto: Roel Kleinpenning (Foto: )

Tachtig rocksterren in inkt afgebeeld

  Nieuwsflits

"Ik kleur graag buiten de lijntjes"

Marcel van Berkum

Tot 27 september is de expositie Ontmoetingen/Begegnungen in de Koppelkerk in Bredevoort. Er is werk te zien van de kunstenaarscollectieven Kunstbalkon uit het Duitse Kassel en de Achterhoekse Kunstrijders. Kunstschilder Bert Taken en beeldhouwer Piet Post uit Terborg maken deel uit van het Nederlandse collectief. Van Taken is recent werk te zien met portretten van muzikale grootheden

TERBORG - David Bowie, Madonna, Buddy Holly, Prince, Rory Gallagher, Miles Davis, Kurt Cobain, Jim Morrison, Janis Joplin, Nina Simone. Noem maar op. Ze zijn allemaal subliem getekend door Bert Taken. Plus nog een rits andere popartiesten. Totaal 80 rocksterren zijn gebundeld in het boekje Melodic Shapes. "Het is begonnen toen een kennis vroeg of ik enkele afbeeldingen van muzikanten wilde schilderen om zijn oefenruimte op te fleuren. Het onderwerp en de techniek, inkt met pen en penseel op rijstpapier, bevielen zo goed dat ik er meer ging maken. Op het laatst wel één per dag. Ik zette ze op Facebook en daar kwam weer vraag door." Bert scant de tekeningen en brengt de aquarelkleuren digitaal aan. Hoewel hij van dynamiek en imperfectie houdt, zijn de artiesten overduidelijk herkenbaar. "Je ziet dat ik onregelmatige lijnen teken en ik kleur graag buiten de lijntjes." Niet toevallig is een link met muziek vaak terug te vinden in zijn werk. De voormalige natuurkundedocent toerde als muzikant de halve wereld over en stond op alle grote poppodia in Nederland. "Bij het tekenen hoor ik als het ware de klanken van de kleuren en als ik muziek maak dan teken ik met geluiden."


Kunstrijders
De Terborgse Kunstrijders Taken en Post hebben voor de expositie hun collectief uitgebreid met andere Achterhoekse kunstenaars. "Met de voorbereiding ben je wel zo'n anderhalf jaar bezig. In de Koppelkerk is werk te zien van 8 Duitse en 8 Nederlandse kunstenaars. Ook van Henk Visser en Maarten Becks, die recent zijn overleden." De Koppelkerk in Bredevoort is in 2015 verbouwd tot een fraaie multifunctionele tempel voor kunst en cultuur. Op de expositie Ontmoetingen/Begegnungen hangen acht rocksterren van Taken aan de muur. Ook vier beeldgedichten, schilderijen gecombineerd met eigen teksten. De 67-jarige kunstenaar is nog steeds op zoek naar nieuwe richtingen en uitdagingen. Zo componeerde hij al eens muziek bij zijn schilderijen en een schilderstuk plus teksten is weer een opvallende combinatie. "Het is geen uitleg. Het beïnvloedt elkaar wederzijds. De teksten borrelen op tijdens het tekenen of soms is de volgorde omgekeerd."
Meer over de expositie en de toegang ten tijde van corona op www.koppelkerk.nl

Belangstellenden kunnen een afdruk op groot formaat van hun favoriete rockster bestellen voor een luttel bedrag. Het boekje Melodic Shapes is verkrijgbaar voor € 7.50.

Meer informatie op:

www.berttaken.nl

Meer berichten