Straat De Tuit gezien vanaf 't Veld in Terborg met huisnummers 9 en 11. (foto: Hilde Jentjens)
Straat De Tuit gezien vanaf 't Veld in Terborg met huisnummers 9 en 11. (foto: Hilde Jentjens) (Foto: )

Wat is herkomst straatnaam De Tuit?

  Nieuwsflits

Terborg - Er zijn van die straatnamen die opvallen, intrigeren. Je bent vaak door of langs de straat gekomen en ineens denk je na over de naam. Wat is de herkomst? Wat is de betekenis? En dan hebben we het niet over de bloemenbuurt. De redactie van deze krant krijgt er vragen over en gaat aan de slag om de oorsprong te achterhalen. Zo’n opvallende straatnaam is De Tuit in Terborg.

door Marcel van Berkum

De Tuit met alleen huisnummers 9 en 11 is het weggetje tussen 't Veld en de Paasberglaan. Op onze vraag leverde Terborgenaar Theo Willemsen veel historische informatie. Aan De Tuit ligt café De Paasberg op huisnummer 9 in de schaduw van bos en berg. Al in eeuwenoude reisverhalen wordt het vermeld als 'uitspanning onderaan de Paaschberg', vaak in combinatie met de windmolen op de heuvelrug, die in de twintiger jaren van de vorige eeuw is afgebroken. Ooit herbergde De Paasberg kegelbanen, had het een bloeiende biljartvereniging en was de speeltuin een geliefde bestemming voor kinderfeestjes in een sfeervolle omgeving.

Verkocht

Het ligt er de laatste jaren desolaat en dichtgetimmerd bij. De laatste eigenaar was Gaanderenaar Freek Barink. Het is onlangs aangekocht om te worden verbouwd tot een groepsaccommodatie. De gemeente verleent medewerking, omdat de karakteristieke uitstraling van het gebouw in stand blijft. Ook wordt de oppervlakte niet vergroot, waardoor het groene karakter van de omgeving niet aangetast wordt. Hiermee komt een einde aan een eeuwenoude uitgaansgelegenheid.

Silvolde

Het grondgebied van Silvolde strekte zich in vroeger jaren helemaal uit tot 'De Roode Leeuw' en de stadspoort van Terborg. Het pand onderaan de Paasberg hoorde tot circa 1900 bij Silvolde en het adres was Silvoldsche Buurt 343. Tot 1981 was de woning eigendom van de kasteelheer van Wisch. Ook wordt soms Bergweg 9 genoemd. Blijkbaar liep de huidige Bergweg vanaf de Silvoldseweg door tot aan de Paasberglaan.

Kroeghouder

Het ligt voor de hand te denken dat de naam De Tuit duidt op een schenktuit van een fles en te maken heeft met het schenken van drank in het café. Maar zo is het blijkbaar niet. In de archieven is namelijk terug te vinden dat één van die eerste bewoners Silvoldenaar Bernardus Tuijt was. Dat zou verklaren dat de kroeg in de volksmond café De Tuit heette, als verwijzing naar de kroegbaas, en vervolgens is ook de herkomst van de straatnaam te herleiden. In de documenten staat hij vermeld als dagloner en hij had dus daarnaast een café in het pand dat meermaals is verbouwd. In de loop der jaren volgen diverse gezinnen, die het huis bewonen. In 1856 betrekt Hendrik Jan Hofs het huis. Hij was getrouwd met Wilhelmina Kamperman en staat voor het eerst vermeld als 'kroeghouder'. De mannen waren veelal ook in dienst van het kasteel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden