'Alles langs meetlat van regelgeving' | Oude IJsselstreek Vizier


Muzikanten van Jubal kunnen weer repeteren, onder wie Niek Goldewijk. (foto: Judith Krajenbrink)
Muzikanten van Jubal kunnen weer repeteren, onder wie Niek Goldewijk. (foto: Judith Krajenbrink) (Foto: Judith Krajenbrink)
coronavirus

'Alles langs meetlat van regelgeving'

  Nieuwsflits

Ulft/Varsseveld - Voor culturele instellingen, zoals het DRU Industriepark, is de coronaperiode behoorlijk dramatisch geweest. Gelukkig zijn de de deuren weer open, uiteraard met inachtneming met alle RIVM-voorschriften.

door Hans Hissink en Martijn Kraan

“Tijdens de lockdown is met ons voltallige team stevig opgeruimd en geklust. Er zijn nieuwe concepten uitgewerkt, nieuwe systemen ontwikkeld, plannen gemaakt voor de heropening en de inrichting van onze gebouwen en terrassen is corona-bestendig gemaakt”, zegt directeur Juliëtte Hofman.

Het hele culturele programma ging op de schop, waarvoor een oplossing gezocht moest worden. Hofman stuurde in die periode samen met collega’s van culturele instellingen in de regio een brandbrief naar de Provincie Gelderland en had nauw contact met de gemeente Oude IJsselstreek. “Een intensieve lobby om de cultuursector overeind te houden”, noemt ze deze inspanningen. “De houding van beide overheden ervaar ik proactief en bereidwillig.”
Nadat Rutte versoepeling had aangekondigd per 1 juni, ging het Portiersgebouw weer open. “Voor iedereen was en is het schakelen. Allerlei creatieve ideeën borrelen op en dat is mooi. Maar al die plannen gaan telkens eerst langs de meetlat van de wet- en regelgeving zoals die op dat moment geldt”, legt Hofman het dilemma uit. Op 1 juli ging een nieuwe fase in. “Opschakelen dus, voor wat ons zomerprogramma betreft. We hebben veel plannen voor met name buitenactiviteiten.”

Jubal

Muziekvereniging Jubal heeft noodgedwongen een hele tijd niet kunnen repeteren. "Toen samenkomsten niet mochten hebben digitale activiteiten plaatsgevonden", blikt voorzitter Mark Jansen terug. "Ons A-orkest kwam iedere week digitaal samen en volgde workshops over muziektheorie, muziekgeschiedenis en over verschillende instrumenten. Onze jeugd kwam ongeveer om de week digitaal samen en kreeg daarbij wat muziektheorie, maar vooral ook veel informele activiteiten zoals quizzen, georganiseerd door ons jeugdbestuur. Alle muzieklessen zijn binnen twee weken na het stilleggen van samenkomsten allemaal digitaal verzorgd. Al snel speelden we samen een mars in en brachten die op YouTube uit. Verder hebben we rondom dodenherdenking thuis samen met Wilhelmus ingespeeld en dit op 4 mei op YouTube uitgebracht. Ons slagwerkensemble heeft ook thuis samen een nummer ingestudeerd en ook dit is op YouTube uitgebracht."

Gelukkig is de situatie weer versoepeld. Jansen: "Zodra het mocht zijn de muzieklessen in persoon weer hervat. Aangezien groepslessen toen niet mochten hebben we al die leerlingen op kosten van de vereniging individuele lessen laten volgen. Sinds drie weken mag er weer worden gerepeteerd conform protocol van de KNMO. Dat doen we dan ook. Tot voor kort maximaal 30 personen, vanaf nu weer met iedereen."
In het najaar heeft Jubal nog een concert op de agenda staan. "Of het er ook werkelijk van komt die uit te voeren zal afhangen van de situatie tegen die tijd."

Muziekschool

Henk Lubberink van de Muziekschool: "Vanaf 1 juli kunnen orkesten, ensembles en bandjes weer repeteren en de musicalgroepen zijn weer gestart. Knelpunten zijn de grote orkesten en ensembles. Het grote symfonieorkest kan nog niet compleet oefenen."

“Het was een heftig besluit om de deuren dicht te moeten doen,” vertelt Henk Lubberdink, directeur van Muziekschool Oost -Gelderland. “Binnen drie weken na de sluiting konden we een compleet online lessenpakket aanbieden. Inmiddels zijn in de leslokalen plexiglas schermen geplaatst en meer lessenaars om de afstanden te kunnen waarborgen."

Meer berichten