Nathalie Heusinkveld (links) en Everlien Schuurman. (foto: Roel Kleinpenning)
Nathalie Heusinkveld (links) en Everlien Schuurman. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Speel-o-theek introduceert Verdrietkist

  Nieuwsflits

Varsseveld - Speel-o-theken zijn er niet veel meer in de regio, ’t Schakeltje is nog één van de weinigen. Vanaf deze week wordt er ook een Verdrietkist uitgeleend, om kinderen na een overlijden in familiekring spelenderwijs te begeleiden met bijvoorbeeld rouwlego, speciale knuffels en informatieve boekjes. Een initiatief van medeoprichtster Everlien Schuurman.

door Reinier Kroesen

Bestuurslid Nathalie Heusinkveld benaderde Oude IJsselstreek Vizier om de speelgoed- en spelletjesuitleen weer onder de aandacht te brengen. Nathalie: “De meesten weten het niet, maar onze speel-o-theek is er voor iedereen van nul tot honderd! Je kunt hier namelijk ook allerlei (bord-)spellen en puzzels lenen. En grotere attributen voor een familie- of buurtuitje. Een speciale kast is ingeruimd voor de zogenaamde ‘vlindergroep’, jeugdigen met een beperking.”

Everlien Schuurman: “We begonnen in 2004 in een ruimte van bejaardencentrum De Bettekamp, om jong en oud samen te brengen. In Nederland waren we pas de tweede met die opzet.” Nathalie: “Daar komt ook onze naam ’t Schakeltje vandaan, we vormden letterlijk de schakel tussen oud en jong. Na 13 jaar zijn we daar vertrokken, ouderen die daar tegenwoordig wonen zijn veel hulpbehoevender en daardoor werd die wisselwerking steeds minder. Sinds twee jaar zitten we in De Kwaksmölle. Daar werken circa 20 vrijwilligers. Na de versoepeling van de coronaregelgeving zijn we sinds begin juni weer open. Teruggebracht speelgoed gaat eerst een aantal dagen in quarantaine. Men zegt dat het na 72 uur apart staan weer veilig is. We zijn op woensdag van 9.30 – 11.00 uur open en op vrijdag van 18.30 – 20.00 uur."

Everlien: “Die Verdrietkist heb ik zelf bedacht. We hebben het thuis ondervonden met onze eigen gezin: hoe gaan kinderen om met verdriet na het sterven van oma? Iemand die op dit vlak scholen begeleidt heeft me geholpen met de uitwerking. Dit hulpmiddel kan geleend worden gelijk na een overlijden of in de verwerkingsperiode erna. Van Eldik Uitvaartzorg brengt deze ook onder de aandacht. Er zit bijvoorbeeld rouwlego in, daar kun je een crematoriumaula of begraafplaatsje mee nabouwen en als ouder gelijk met je kind spelenderwijs opkomende vragen beantwoorden. De kist bevat een knuffelpop met een mond die af te sluiten is met een rits: de zorgenvreter. En informatieve boeken rond het thema. Er zit een klein houten kistje in dat kinderen mogen houden. Ze kunnen daar herinneringen aan opa of oma in doen zoals een mooie steen of iets dergelijks en meegeven in de grafkist. Of zelf bewaren als aandenken. Er zitten kraaltjes in om een naamarmbandje te maken. Ook scholen kunnen de Verdrietkist lenen voor een themaweek. Misschien willen families er ook gebruik van maken ter voorbereiding op een overlijden van een grootouder, vader of moeder. Als er grote vraag naar is laten we er meer maken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden