Eric Schuurman: "Ik gun in de podcasts nu anderen de hoofdrol in plaats van mezelf!” (foto: Roel Kleinpenning)
Eric Schuurman: "Ik gun in de podcasts nu anderen de hoofdrol in plaats van mezelf!” (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Eric Schuurman verkiest rol in luwte

  Nieuwsflits

Varsselder-Veldhunten - Voormalig TV Gelderland gezicht Eric Schuurman (54) woont en werkt de laatste tien jaar bijna letterlijk in de schaduw van zijn verleden. De roemruchte mediaman geeft nu blijk van meer zelfkennis en invoelend vermogen. Met die nieuwe verworvenheden gunt hij streekgenoten met een mooi verhaal een podium in zijn wekelijkse Echt Achterhoek Podcast.

door Reinier Kroesen

Eric Schuurman: “Ik verdeel mijn leven in twee hoofdstukken. De tijd vóór en ná mijn vertrek bij TV Gelderland. De tijd op de buis was buitengewoon leuk, daar haalde ik veel energie uit. Na een geforceerde breuk is het de laatste tien jaar met meer ‘downs’ dan ‘ups’ gegaan. Daar kwamen een aantal fysieke ongemakken bij die zich voortslepen. Uiteindelijk heb ik nu toch weer zin mezelf op een positieve manier te laten zien en horen."

Bruid van Anton Heyboer

"Ik ben groot fan van het fenomeen podcast en een rijk journalistiek verleden met een groot netwerk. Zo bedacht ik die Echt Achterhoek Podcast, met daarin Achterhoekers met een visie, een mening, die niet bang zijn die ook uit te spreken. Ik zat tegen de techniek aan te hikken, heb alleen verstand van interviewen. Dat viel mee: geïnvesteerd in een goede microfoon en verder gewoon de opnameknop indrukken. Via social media zocht ik de aandacht. Daarop reageerde ook iemand op uit mijn omroepverleden met een studio. Hij bood aan de geluidsopnames op te poetsen. Na anderhalve maand is het louter leuk en positief. Heb inmiddels een enorme lijst met nieuwe gesprekspartners en zoek vooral de niet voor de hand liggende namen. Ik begon met Otwin van Dijk, een inkoppertje. Maar, binnenkort spreek ik een Netterdense, ze was één van Anton Heyboers vijf bruiden.”

Telegraaf

De afgelopen tien jaar had Eric een tekstschrijversbureau, werkte hij bij een reclamebureau en een uitgeverij. En was correspondent Achterhoek bij De Telegraaf. "Ik maak die podcasts voor mezelf als invulling, verdien er behalve goodwill niets mee. Feelgood-items, alhoewel ik de scherpte niet uit de weg ga. Ze duren exact een kwartier, moeten een ‘zekerheidje’ worden, vandaar elke donderdag exact 19.00 uur online.”

Meer zelfinzicht

Schuurmans geruchtmakende vertrek bij de omroep, zijn hooghartige houding en onhandige uitspraken in een interview met De Gelderlander beschadigden zijn imago. Eric: “Ik had evenveel ‘lovers’ als ‘haters’, daar kan ik nu mee leven. Geschiedenis, maar het blijft aan mijn kont hangen. Ik heb hele domme dingen gezegd, lang gedacht alsof dat niet mijn schuld was. Dankzij een goede psycholoog heb ik inmiddels meer zelfinzicht en in de gaten dat ik - weliswaar onbewust - maar toch, mensen vernederd heb. Dat spijt me enorm en heb ik graag in dit verhaal gezegd. Ik ben op weg naar mijn betere versie en wil mensen graag die kant laten zien. Gun in die podcasts nu anderen de hoofdrol in plaats van mezelf!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden