Vlnr: Dan Mango, Pepijn Rözer en Sverre Gerritsen. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Dan Mango, Pepijn Rözer en Sverre Gerritsen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Racismeprotestlied DAN Mango online

  Nieuwsflits

Varsselder-Veldhunten - De wereldwijde Black Lives Matter beweging krijgt ook voet aan de grond in onze contreien. Dat bewijzen Dante van Hasselt en Pepijn Rözer. Ze hebben met een groep bevriende muzikanten een track opgenomen onder de titel 'Walls', waarin ze zich tekstueel uitspreken tegen racisme. Online inmiddels te beluisteren via Spotify en andere streamingdiensten.

door Reinier Kroesen

Dante van Hasselt bracht al eerder solo een nummer uit onder de naam DAN Mango. De beelden van de dood van de Amerikaanse zwarte burger George Floyd en de daaropvolgende ongekende protestgolf zette hem aan tot het schrijven van een nieuw liedje.

De 17-jarige zanger/componist weet goed wat hij wil. Is niet onbekend in de regionale (muzikale) scene en heeft flair en uitstraling waarmee hij zijn verontwaardiging ook over kan brengen.

Zijn even oude jeugdvriend Pepijn Rözer uit Ulft is net een slag nuchterder en daarmee de ideale kompaan om dit project ook praktisch op poten te zetten. Afgelopen week werd de video opgenomen, vanaf 3 juli op YouTube te zien. Gitarist Pepijn: “We hadden deze week twee filmdagen, gewoon hier in de buurt, bij Dante in de tuin, maar ook in de kelder, om de duisterheid te benadrukken. De laatste dag met een groep van dertig, als een koor dat de eindscene vormt. De rode draad is het thema 'Walls'. Zo filmen we mensen letterlijk voor een muur. Het wordt heel stilistisch, erg met emotie. Een groep van zes mensen, waaronder Sverre Gerritsen bewerkt die beelden.”

Dante: “Het eerste gedeelte is meer donker, het slot speels, om het contrast te benadrukken. Zo zit Walls ook in elkaar, luchtige muziek, de boodschap duidelijker en strenger. We namen de track op in mijn slaapkamer, op 70 sporen, één studiodag met wel tien muzikanten. Dit is een samenwerking onder mijn artiestennaam DAN Mango. Ik zie mezelf als zanger/performer maar dit is niet mijn project, iedereen heeft ingebracht, dit is een collectief.”

Pepijn: “Vóór die protesten heb ik nooit iets aan social activism gedaan zoals je veel op Insta ziet, maar werd me er nu bewust van.”

Dat geldt ook voor Dante. “Ik had nooit dat een onderwerp die switch in mijn hoofd zo maakte dat ik er iets mee moest. De hogere machten doen ook niks met de boodschap van het volk. Ik zing: ‘Do you feel save behind your walls?’, dat gaat over Trump die zich opsloot in het Witte Huis toen men hem het meest nodig had. Als hij zich erover had uitgesproken, was er niet zoveel woede ontstaan en had men niet zo risicovol massaal de straten opgezocht in deze coronatijd.” De tekstregel: ‘The world is gonna change, I know it does’ uit Walls stelt dat nu echt wat gaat veranderen.

DAN Mango schreef zonder dat zelf te beseffen een vervolg op de klassieker ‘A Change Is Gonna Come’ van de zwarte soulzanger Sam Cooke uit 1963.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden