Schets voorkant van Crematorium Etten. (foto: 3DNB bouwplanburo)
Schets voorkant van Crematorium Etten. (foto: 3DNB bouwplanburo) (Foto: 3DNB bouwplanburo)

GUV start sloop voor 'groen' crematorium in Etten

  Nieuwsflits

Etten - GUV Uitvaartzorg is gestart met de sanering en de sloop op de locatie waar het crematorium Etten gerealiseerd zal worden. Het crematorium zal een 'groen' crematorium worden, dat ingebed wordt in het landschap door een bouwstijl die bij de omgeving past.

Bert van Asselt, directeur van GUV, verteld hierover: “Crematorium Etten zal het laagst mogelijke energieverbruik krijgen en er wordt gebruik gemaakt van een elektrische oven. Daarnaast is de oven voorzien van de nieuwste technieken voor een optimaal energiebeheer en isolatie. De oven heeft veel minder uitstoot dan een gasgestookte oven en is zeer zuinig met energie.”

“Er is in de voorbereiding veel aandacht geweest voor het ontwerp, maar ook voor de wijze van bouwen. GUV heeft daarbij als stelregel dat we verder dan onder het huidige bouwbesluit willen gaan. Wij vinden dat we dat als organisatie zonder winstoogmerk met een maatschappelijke achtergrond verplicht zijn. De energievoorziening is milieuvriendelijk en onder meer via bronwarmte, restwarmte benutting en een flink aantal zonnepanelen. Hierdoor zal er geen fossiele brandstof gestookt worden en dat scheelt heel veel. Dan moeten we gebruik maken van zo veel mogelijk natuurvriendelijke zaken als bronwarmte en zonne-energie en ook zorgen voor het werken met hout met een keurmerk ” aldus Van Asselt

Kleinschalig en zonder winstoogmerk, betekent volgens Van Asselt dat er maar één crematieplechtigheid tegelijk plaats vindt en dat men aankomt bij een leeg parkeerterrein en niet hoeft te zoeken naar een lege plek. "Dat nabestaanden of belangstellenden van families niet door elkaar lopen. Kortom dat er ruimte, tijd en rust is om een goed afscheid te garanderen. Daarbij werkt GUV zonder winstoogmerk wat betekent dat men aanzienlijk goedkoper uit is. Ook is het mogelijkheid om op te baren bij het crematorium in mooie 24-uurs kamers. Dan is het op de dag van de crematie ook niet meer nodig de overledene nog te vervoeren. Ook dat scheelt de familie veel geld.”

De datum van opening van het nieuwe crematorium is nog niet bekend. “We zijn nu bezig met de sanering, want we willen graag met een schone lei beginnen. Daarna volgt de sloop. De planning van de bouw is nog niet helemaal met zekerheid vast te leggen, maar we zullen direct na de bouwvak starten. Hopelijk kunnen we in juni 2021 de deuren openen. Als het 1 juli wordt, dan zijn we exact 14 jaar na de opening van het crematorium in Aalten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden