Theo Menting en Gerjanne van der Velde - Meijer in de Nederlands hervormde kerk in Gendringen. (foto: Roel Kleinpenning)
Theo Menting en Gerjanne van der Velde - Meijer in de Nederlands hervormde kerk in Gendringen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
coronavirus

Kloeke kijkcijfers online kerkdiensten

  Nieuwsflits

Gendringen - Alhoewel het jaarlijkse Oude IJsselstreek Muziekfestival in Openluchttheater Enbergen is afgelast, gaat de traditionele oecumenische kerkdienst - zondag 28 juni om 10.00 uur - wel door. Nu niet buiten, maar in de St. Maartenkerk in Gendringen. Zonder bezoekers, wel te volgen via een livestream.

door Reinier Kroesen

Die viering is voorbereid door leden van de Protestantse en de RK Kerken. Voorgangers zijn ds. Gerjanne van der Velde en ds. Theo Menting. Muzikale medewerking wordt verleend door een koperensemble van muziekvereniging Excelsior. Geen kerkbezoek dus. In plaats daarvan wordt deze bijzondere dienst, net als de andere wekelijkse vieringen live op internet uitgezonden: www.kerkdienstgemist.nl.

Op een zonnige namiddag in de pastorietuin van ds. Van der Velde in Silvolde vertellen Gerjanne en haar collega over zondag, maar ook wat dit roerige tijdsgewricht voor de kerk betekent. Theo: “We hebben als thema gekozen ‘De handen ineen!’. Een dubbele lading momenteel gezien het frequente handenwassen en het niet mogen aanraken.” Gerjanne: “Als je ziet hoeveel mensen kijken is dat een positieve ontwikkeling. Tot Pasen was er alleen kerktelefoon, met een tiental luisteraars. Sinds ‘corona’ zijn we begonnen met die beelduitzendingen. Er kijken er veel meer dan in de kerk zaten. Er wordt wel eens gezegd dat er maar eens weer oorlog moet komen, dat dan de kerk weer vol komt. Dat geloof ik niet zo hard, maar nu is er wel veel onrust en angst. Die uitzendingen zorgen dat men op een veilige en laagdrempelige manier weer bij de kerk kan aansluiten.”

Theo: “Een tijd van bezinning. Sommigen vragen zich af: is dit een straf van God? Van de natuur? Hoe verhoud ik mezelf tot deze situatie? Waar was ik toch al die tijd druk mee? Als zaken als kerk of sport wegvallen, wat blijft er dan over? Positief is ook de meer innige samenwerking tussen regionale Protestantse Kerken. Zo’n crisis brengt veel aan het licht. Ik ben benieuwd wat gebeurt als kerkdeuren weer openen. Misschien is die kijker wel erg verknocht geraakt aan die online-diensten en komt men minder naar ons toe.”

Gerjanne ziet ook een andere positieve ontwikkeling: “Over die uitzendingen was anders eerst een half jaar vergaderd, nu is dat binnen enkele weken afgetikt."

Over de vraag of de kerk net als andere instanties zichzelf opnieuw gaat uitvinden: “Nee, ik denk juist dat alles verandert, maar de kerk zichzelf blijft. Men vindt het thuis prettig weer de vertrouwde woorden en liederen te horen. Dat samen zingen en vieren, koffiedrinken wordt wel gemist. Daarom denk ik dat ze terugkomen. We hebben het nu over eenzaamheid, maar die was er voor corona ook. Daar is veel media-aandacht voor, maar als er geen frontlinies meer zijn gaat dat bij ons wel door.”

Theo: “We moeten ook kracht halen uit het feit dat de kerk eeuwenlang een stabiele factor was, ook in crisistijden en dat dus ook nu nog steeds blijft.”

Meer berichten