Nederlander tankt over de grens in het Duitse Anholt. (foto: Roel Kleinpenning)
Nederlander tankt over de grens in het Duitse Anholt. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
coronavirus

Met mondkapje op de grens over

  Nieuwsflits

Emmerich - “Nederlanders kunnen gewoon naar Duitsland komen”, zegt Tim Terhorst, woordvoerder van de gemeente Emmerich. “En op dit moment vinden ook geen grenscontroles plaats. Maar het is niet zo dat het bezoek van Nederlanders aan Duitsland aangemoedigd wordt. Minister-president Rutte en Armin Laschet, minister-president Noordrijn-Westfalen, hebben vorige week in een overleg benadrukt dat het niet aan te raden is om de grens over te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Wanneer Nederlanders hiernaartoe komen, zijn ze verplicht om mondkapjes te dragen.”

door Carla van der Meer

“In de supermarkten is iedereen ook verplicht om een mondkapje te dragen en het liefst met pin te betalen”, geeft Terhorst aan. “Nederlanders kunnen gewoon naar Duitsland komen voor de boodschappen en voor de horeca. Maar hoe graag we ze hier ook hebben, op dit moment willen we dit niet aanbevelen.” In de horeca moet, net als overal, ook anderhalve meter afstand gehouden worden. “Ook hier zijn mondkapjes verplicht als de gasten rondlopen. Als ze aan tafel zitten, mogen de mondkapjes af”, zegt John Wong van restaurant Hof van Holland in Emmerich. “Verder vragen we hen om zich te registreren en hierbij naam, adres, woonplaats en telefoonnummer in te vullen. Mocht er een besmetting zijn, dan kunnen we onze gasten bereiken. De tafels en stoelen zijn zo neergezet dat er anderhalve meter tussen zit. Leden van een gezin mogen bij elkaar aan tafel zitten. We merken wel dat ouderen angstiger zijn om uit te gaan eten of een terrasje te pakken dan jongeren. Maar er komen nu ook minder jongeren omdat zij arbeidstijdverkorting hebben of helemaal geen werk meer hebben. Zij hebben nu minder te besteden.”

Tankstation

“Iedereen die hier komt tanken moet een mondkapje op, dat geldt ook voor de Nederlanders die hier komen”, zegt een medewerkster van een tankstation in Anholt. “Mochten er Nederlandse klanten komen tanken die nog niet weten dat een mondkapje verplicht is, dan vragen we of ze hun T-shirt voor hun mond en neus willen houden en of ze de volgende keer wel aan het mondkapje willen denken. Verder vragen we iedereen om met pin te betalen. Met contant geld betalen kan ook nog wel, maar dat hebben we liever niet. Uiteraard moeten ze ook anderhalve meter afstand in acht houden. We hebben op de grond met plakstroken aangegeven waar ze mogen staan. Het overgrote gedeelte van de mensen die hier komen tanken zijn Nederlanders. Aan het begin van de coronacrisis zagen we het aantal teruglopen, maar nu zitten we weer bijna op het aantal van voor de crisis.”

Arbeidsmigranten

Verder speelt de corona-infectie van de arbeidsmigranten in het grensgebied. “We hebben inmiddels een lijst van de arbeidsmigranten”, zegt Terhorst. “Van hen die in de slachterij Groenlo werken, hebben we in Emmerich 20 mensen die positief getest zijn. Met het gezondheidsambt zijn we bezig om gunstiger omstandigheden te creëren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden