Kitty te Kaat: "Stiekem knippen was er niet bij! Dat is onprofessioneel en onfatsoenlijk." (foto: Roel Kleinpenning)
Kitty te Kaat: "Stiekem knippen was er niet bij! Dat is onprofessioneel en onfatsoenlijk." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
coronavirus

Herstartende ondernemer dubt

  Nieuwsflits

Varsselder/Voorst/Ulft - Geleidelijk aan proberen ondernemers hun onderneming weer florerend te krijgen. In de ene sector is dat eenvoudiger dan de andere. Een informatief rondje langs een kapsaloneigenaresse, golfbaanexploitant en rijschoolhouder leert dat ze drukker worden tegen tegelijkertijd veel minder inkomsten.

door Reinier Kroesen

Kitty te Kaat startte in augustus 2015 kapssalon ‘Uniek’, de enige in het dorp. Kitty: “Ik heb uit eigen beweging 13 maart de zaak gesloten. Het was toen nog onduidelijk wat ging gebeuren, maar had al het gevoel dat het niet goed zou gaan. Het klantcontact vond ik toen al te dichtbij."

"Sindsdien zat ik niet stil. Online cursussen gevolgd, contact gelegd met collega-kapsters. Uniek was exact negen weken dicht. Ik heb me gered. Had recht op een kleine Tozo-uitkering op bijstandsniveau. En: stiekem knippen was er niet bij! Dat is onprofessioneel en onfatsoenlijk ten opzichte van anderen. Het verbaasde me wel dat ik, vooral van ouderen, het verzoek kreeg om toch te knippen. ‘Kit, dat hoef toch niemand te wetten?’ In plaats daarvan heb ik klanten wel veel tips gegeven waar ze op websites bijvoorbeeld goede haarverf konden bestellen. Heb zelfs mensen online geadviseerd terwijl ze ‘live’ aan het knippen waren. Sinds ik weer open ben moet men handen en het mobieltje desinfecteren en is er geen lectuur. Ik gebruik nu wegwerpmantels, reinig al mijn materiaal zoals tondeuses en dergelijke tussen afspraken door. Na de aankondiging van Rutte dat we weer aan de slag mochten heb ik de agenda volledig leeg gemaakt, ook al gemaakte afspraken vervielen. Ik heb die avond gelijk op Facebook een bericht geplaatst en al 62 klanten kunnen appen en bellen voor een knipafspraak. Normaal ben ik drie dagen geopend, nu tijdelijk vijf dagen. En, die noodgedwongen extra vrije tijd kon ik wel gebruiken. We gaan verhuizen van de Hoofdstraat naar de Hesterweg, blijven wel in Varsselder. Ons huidige huis is inmiddels verkocht, op 12 augustus wordt mijn nieuwe salon daar geopend.”

Golfclub 't Lohr

Ook Danny en Nienke Piepers van Golfclub ’t Lohr in Voorst proberen de zaak weer gangs te krijgen. Danny: “We hebben drie pijlers waarop we drijven: logies, horeca en sport. Het sportieve aspect, het golfen en voetgolfen, kan dus al weer. Een activiteit bij uitstek om anderhalve meter afstand te houden natuurlijk. Buiten hebben we een tafel geplaatst waar de clubs en ballen neergelegd en opgehaald kunnen worden, tussendoor is het een kwestie van ontsmetten. De golfvlag mag je niet aanraken dus die moet je nu laten staan. De bal mag niet onder in de hole liggen, dus daar hebben we weer stukjes schuim in gelegd zodat de bal boven het maaiveld zichtbaar is. Ons horecagedeelte opent per 2 juni weer. Binnen kunnen dertig mensen op reservering zitten, buiten is ruimte genoeg, met dien verstande dat personeel en bezoekers de gestelde afstand bewaken. Er wordt hier niet echt eten geserveerd, wel kleinere hapjes. Met overbuurman Van Hal zijn we in gesprek om over en weer op dat vlak nog wat meer voor elkaar te betekenen. Ook in onze groepsaccommodatie kunnen we al die tijd niemand ontvangen. In het bijbehorende zwembad zijn nu wel weer zwemlessen. Er was veel contact met de afdeling handhaving van de gemeente over hoe al die regels te interpreteren. Een mooie ontwikkeling is nu wel dat we veel meer jeugd zien komen omdat er nog niet zo gek veel voor ze te doen is. En die zijn heel positief en vinden het voor herhaling vatbaar. Ik hoop dat zich dat doorzet. We moeten ons erbij neerleggen dat dit een verloren jaar is. Het golfen is erg seizoensgebonden alhoewel leden wel jaarcontributie betalen. Iedereen leeft gelukkig enorm met ons mee, daar zijn geen discussies over.”

Rijschool Rond-Oer

Marcel Erinkfeld stopte een aantal jaren geleden bij PostNL en begon in Ulft rijschool Rond-Oer. Marcel: “Al op 15 maart, ruim voor het brancheverbod stopte ik met rijlessen, wilde niet dat het in onze school zou komen. Er was er al een instructeur in Noord-Holland die vijf leerlingen had aangestoken. Toen heb ik eerst de achterstallige boekhouding gedaan en ben thuis maar gaan klussen. De theorie lag natuurlijk ook stil, al kon ik af en toe klanten via Facebook nog wel eens ondersteunen. In de tweede week van mei kon Rond-Oer weer beginnen, was al goed voorbereid. Veel overleg gehad met collega’s over waar je bijvoorbeeld goedkoop mondkapjes en desinfectiemiddelen kunt inslaan. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid was nog niet zo ver. Ik had nog dertien examens die ik wilde aanvragen, maar mocht er maximaal twee tegelijk inboeken, om elke rijschool gelijke kansen te geven. De site lag plat, zat dag en nacht achter de computer om ze weer in te plannen. En je hebt ook nog eens te maken met georganiseerde hackers die illegaal inloggen om de zaak te bespoedigen. Het is nog niet duidelijk of airco in de lesauto al dan niet een virusverspreider is, die mogen we niet gebruiken voorlopig. Als instructeur draag ik een mondkapje, de leerling heeft de keuze. Na elke les maak ik alles schoon: stuur, dashboard, zitting, alles wat ze maar aangeraakt hebben. Met de raampjes open rij ik naar de volgende cursist. Daar worden dan weer eerst de handen gedesinfecteerd. In de acht weken dat ik niet kon werken kreeg ik een uitkering op bijstandsniveau. Winst maken lukt voorlopig niet meer, ik les al zes dagen in de week en heb door alle maatregelen minstens een leerling minder per dag. En dat lijkt niet te veranderen tot er een vaccin is!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden