<p>Robbie Wolters, Toos Sprenkelder en Evelien Jorna (v.l.n.r.) met het boekje &#39;Wandeling Silvolde.&#39;&nbsp;</p>

Robbie Wolters, Toos Sprenkelder en Evelien Jorna (v.l.n.r.) met het boekje 'Wandeling Silvolde.' 

(Foto: Roel Kleinpenning )

Wandelen door Silvolde met routeboek

  Nieuwsflits

‘We hadden allebei het idee om wandelingen door Silvolde uit te zetten en te publiceren. “Toevallig kwamen we elkaar ook nog eens tegen tijdens het wandelen”, zegt Robbie Wolters over het initiatief van het boekje ‘Wandeling Silvolde’. Ter plekke besloten Evelien Jorna en hij het samen te doen.

Silvolde - Wolters wilde in eerste instantie een routeboekje met wandelingen langs de muurschilderingen in Silvolde samenstellen, als afsluiting van het project. Tevens zou de publicatie promotie moeten zijn voor het dorp, om bezoekers te trekken. 

Oud-docente beeldende vorming Evelien Jorna had een andere insteek. “Ik zocht het educatieve, om al wandelend vooral aan de jeugd uitleg te geven over kunst in het dorp.” 

De combinatie is uitstekend gelukt. In het boek staan drie routes die starten en eindigen in het dorpscentrum. De wandelingen zijn voor alle leeftijden, voor het hele gezin. Het resultaat is een fraai vormgegeven publicatie op A4-formaat met een overdaad aan illustraties en historische wetenswaardigheden. De ondertitel ‘Wandeling langs buitenkunst en architectuur in Silvolde’ verwoordt uitstekend de inhoud. Op het gebied van beeldende kunst en architectuur is in Silvolde verrassend veel te zien, ontdekken we al bladerend. Het is veel meer dan een wandelgids met route. Bij de afbeeldingen van onderweg staan een uitleg en meestal een geschiedenis van het object. Ook steeds een vraag, vooral gericht op de jeugd, waarmee het leerzame karakter is weergegeven. Je hoeft niet wanhopig rond te sjokken, want de antwoorden staan achterin. 

Het begrip ‘kunst’ wordt ruim verpakt. De publicatie wordt de komende weken huis aan huis verspreid in Silvolde en Bontebrug. Het komt ook bij de VVV te liggen en toeristische bezoekers aan het dorp kunnen er veel plezier aan beleven. En heb je geen zin om te lopen, dan is het een leuk naslagwerkje. De tekst is van Evelien en Robbie. Jan Kolks en Charlotte Wolters maakten de foto’s en Mijnen Media verzorgde de druk en vormgeving.

Sponsors

“Robbie heeft liefde voor Silvolde, en toen hij ons benaderde voor sponsoring, hebben we meteen ja gezegd. Het is een initiatief dat Silvolde mede op de kaart zet”, zegt John Bakker, voorzitter van Ondernemend Silvolde. “De publicatie werd uitgebreider dan eerst gedacht en daarom hebben RegioBank en Rijnlandhaven ook financieel bijgedragen.”

Afgelopen maandag tijdens een bijeenkomst van de ondernemersvereniging ontving Toos Sprenkelder het eerste exemplaar van ‘Wandeling Silvolde’. Bakker is duidelijk over deze unanieme keuze van de betrokkenen: “Toos heeft in de afgelopen jaren heel veel betekend voor het Silvolds maatschappelijk leven. Ze is een belangrijke stille kracht en mag gerust ‘De moeder van Silvolde’ genoemd worden.”

Wil je helpen bij de verspreiding van ‘Wandeling Silvolde’? Meld je aan via:
robbiew52@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden