<p>Sonja van Zutphen in het Van Pallandtbad.</p>

Sonja van Zutphen in het Van Pallandtbad.

(Foto: Roel Kleinpenning )

‘Knipping was bij DOS bedeesd jochie’

  Nieuwsflits

‘Arjan is altijd dat bedeesde jochie gebleven’, herinnert Sonja van Zutphen zich zwemmer Arjan Knipping uit De Heurne. Komend weekeinde zwemt Knipping op de Olympische Spelen de 400 meter wisselslag. Hij leerde het wedstrijdzwemmen bij DOS in Varsseveld en zijn eerste zwemtrainster Van Zutphen haalt aan de vooravond van Tokio 2021 herinneringen op aan dat kleine jochie in het Van Pallandtbad.

VARSSEVELD - Zwemmer Knipping had zijn A- en B-diploma al te pakken voor hij bij DOS kwam. “Bij ons leerde je daarna eerst voor het kikkerdiploma, dan het dolfijndiploma en dan de zwemvaardigheid. Hij was dat jochie met dat blonde vlassige piekhaar”, schetst Van Zutphen, die tot deze zomer liefst 21 jaar zwemtraining gaf bij DOS in het Varsseveldse zwembad. “Ik kan me nog herinneren dat hij als jochie van een jaar of acht vroeg of hij mocht gaan wedstrijdzwemmen. Toen heb ik hem gevraagd of hij daar ook echt veel voor wilde trainen, en heel bedeesd zei hij ja. Het is nu een boom van een vent, maar dat bedeesde heeft hij nog.”

Van Zutphen spreekt vol lof over Knipping. “Op een gegeven moment ging hij naar Livo omdat hij daar vaker kon trainen. Vaak zie je bij jeugd een kentering in hun belangstelling als ze ouder worden, Arjan heeft zich altijd op zwemmmen gefocust, dat is knap.”

De trainster kan goed duiden waar de kwacht van haar vroegere pupil zit. “Naast de krachte slagen van hem zijn dat de keerpunten. Bij de wisselslag zijn er verschillende manieren benodigd om snel te kunnen keren, dat beheerst Arjan heel goed.”


Vrijdagavond

Het is trouwens niet zo dat Van Zutphen zwemmer Knipping, intussen al jaren geleden verhuisd naar PSV, na zijn DOS-tijd nooit meer zag. “Nee hoor, hij kwam nog regelmatig terug naar huis in De Heurne. Dan kreeg ik soms een appje of er op die vrijdagavond nog ruimte was in het bad in Varsseveld. Hij traint dagelijks, dat kun je niet laten versloffen.”

Vaak was die ruimte er, en het leverde mooie momenten op. Van Zutphen: “Dan zag de trainende jeugd van DOS van een jaar of 15 à 16 Arjan het water induiken en keken ze met open mond naar de duur van zijn onderwaterfase. Vervolgens deed hij drie of vier slagen en was hij aan de overkant. Heel indrukwekkend.”

Knipping zal niet snel worden vergeten door DOS. “Altijd als er iets in de krant stond, knipte ik het uit en bevestigde ik het op het prikbord. Dat hangt er nu nog allemaal.”

Tokio

Komend weekeinde zwemt Knipping de series (zaterdag 24 juli om 12.00 uur Nederlandse tijd) en mogelijk de finale (zondag 25 juli om 03.30 uur). Voor Van Zutphen is de uitslag niet echt belangrijk. “Vroeger was ik ook niet geïnteresseerd in tijden, maar meer in de onderwaterbeelden; de stand van de hand, die van de benen. Een medaille halen is lastig, maar als Arjan zelf tevreden is over zijn race, dan heeft hij er alles aan gedaan en is het goed.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden