<p>Speuren met Parashoot.</p>

Speuren met Parashoot.

(Foto: PR)

Parashoot sluit seizoen succesvol af

  Nieuwsflits

Silvolde - De afgelopen maanden namen circa 20 basisscholen uit de regio deel aan het project ‘Parashoot’.

Dit educatieve en avontuurlijke project vindt zijn oorsprong in een aantal historisch verantwoorde documentaire films over gecrashte vliegtuigen, hun bemanningen, hun missie en hun laatste minuten.

Theatermakers Pieter van Dijk en Theo Soontiëns hebben met Parashoot een vorm gevonden om dit materiaal toegankelijk te maken voor kinderen.

Binnen dit project werden de leerlingen uitgedaagd om codes te kraken en met een kompas op pad te gaan. Een pakketje uit de lucht verscheen op het schoolplein met de vraag om een mysterie op te lossen dat verband hield met een crash van een oorlogsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.
Deze route, een avontuur op zichzelf, bracht de jonge speurders bij een huis waar ze in contact kwamen met de bijzondere bewoner(s). Ze ontdekten wat er zich destijds werkelijk heeft afgespeeld.

Crashlocaties

Stichting de Moezeköttel – in het bijzonder Vincent Weijermars en Paul Jansen – maakte in een historisch verantwoorde documentaire filmpjes over elk van de gecrashte vliegtuigen, hun bemanningen, hun missie en hun laatste minuten.
Om deze filmpjes ook toegankelijk te maken voor kinderen, werd door KiCK Oude IJsselstreek aan theatermakers Pieter van Dijk en Theo Soontiëns gevraagd hier een passende vorm voor te vinden.
De titel verwijst naar de strijd die in de Tweede Wereldoorlog boven de gemeente Oude IJsselstreek heeft gewoed en waarvan een negental neergestorte bommenwerpers en de graven van hun bemanningen de stille getuigen zijn. Steeds meer van deze crashlocaties zijn in de afgelopen jaren opgewaardeerd naar plekken waar met tekst en beeld herinnerd wordt aan deze gebeurtenissen.

Succesvol jaar

Het project was in eerste instantie bedoeld om in het kader van 75 jaar vrijheid van start te gaan. Dat werd een jaar uitgesteld vanwege corona en daarom konden de speurroutes pas vanaf maart dit jaar opengesteld worden. Dat was een groot succes; bijna 20 scholen en 500 leerlingen kwamen door Parashoot actief in aanraking met het oorlogsverleden van bezetter, bewoners en bevrijders in de Tweede Wereldoorlog. Op locatie kwamen verhalen echt tot leven en de vertoning van de documentaire filmpjes maakten dat de kinderen vaak diep onder de indruk waren.

Het vervolg

Nu de laatste routes zijn gelopen zullen alle negen routes op basis van de opgedane ervaringen worden bijgesteld. Vanaf oktober 2021 zijn ze weer te boeken voor het voorjaar in 2022.
Het doel is om de avontuurlijke speurroutes jaarlijks op het programma te zetten van de groepen 7 van de basisscholen.

www.parashoot.eu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden