Bakker Jos Holthausen (links) en Marcel van Berkum.
Bakker Jos Holthausen (links) en Marcel van Berkum. (Foto: Roel Kleinpenning )

Silvoldse specialiteit terug in de winkel

  Nieuwsflits

Silvolde - Jaren geleden had Silvolde een eigen speciale lekkernij, de Silvoldse Kattenklauw. Het was een gevulde koek en bij aankoop ontving de klant ook het verhaal Het Kattenpad. Op initiatief van Marcel van Berkum van ‘Silvolde aan Zee’ is de Kattenklauw geherintroduceerd en wordt opnieuw gebakken door Jos de Bakker. Ook is de sage weer gepubliceerd.

“Ik las een oude advertentie van bakkerij Wolters over de Silvoldse Kattenklauwen en het verhaal daarbij. Het leek me leuk om de karakteristieke Silvoldse lekkernij te herintroduceren en het verhaal op te rakelen. Toen ben ik naar Jos gestapt”, vertelt Marcel van Berkum. Jos Holthausen groeide op als bakkersknecht bij Wolters en had de Kattenklauw nog vervaardigd. Het opnieuw bakken van de Silvoldse specialiteit vond hij een goed idee. De bakker heeft de receptuur iets aangepast aan de huidige smaak. “Het is een gevulde koek met een amandel en bessen/frambozen vulling in de vorm van een kattenklauw”, zegt de bakker. De Silvoldse Kattenklauwen zijn vanaf zaterdag te koop in een verpakking van vier koeken tegen een introductieprijs. De Silvoldse sage Het Kattenpad is als brochure mee verpakt.

Kattenpad

Van Berkum: “Ik vond een tekst van het verhaal en heb het wat bijgewerkt en spannender gemaakt. Het gaat over heksenkatten, die in het dorp en de omgeving ‘s nachts grote overlast veroorzaakten. Vooral bij kasteel De Schuilenburg gingen ze tekeer. Daar moest wat aan gedaan worden.” De sage Het Kattenpad zal binnenkort ook in boekvorm verschijnen. Als schoolproject hebben leerlingen van basisschool De Plakkenberg voor het boek tekeningen bij het verhaal gemaakt. Het hele project is organisatorisch ondersteund door cultureel collectief ‘Silvolde aan Zee’, dat Silvoldse activiteiten promoot. 

Jubileum

Al als 9-jarige ging Jos Holthausen buiten schooltijd regelmatig helpen bij bakkerij Wolters. “Het was toen vooral eigen belang, want ik vond het deeg erg lekker. Na mijn militaire diensttijd heb ik bij enkele bakkers gewerkt en ook de lerarenopleiding gedaan. Toen 25 jaar geleden het bedrijf van Wolters te koop stond heb ik toegehapt.” Jos houdt van het bakkersvak vanwege de variatie in de producten brood en banket. Hij begint niet bij nacht en ontij, maar rond 5 uur in de ochtend. “Ik ben een ochtendmens dus dat is geen probleem en dan heb ik ‘s middags tijd voor hobby’s zoals mijn honden.” Aan het begin van dit jaar werd besloten de viering van het 25-jarig jubileum uit te stellen vanwege de coronamaatregelen. Nu, na 25 jaar en 25 weken, wordt er vanaf maandag 19 juli alsnog een feestweek gehouden. Voor de gelegenheid zijn enkele smakelijke specialiteiten van Jos de Bakker, zoals de Kattenklauwen, in de aanbieding.

De presentatie van de Silvoldse Kattenklauwen en de sage Het Kattenpad is op vrijdagmiddag 16 juli in woonzorgcentrum De Schuylenburgh.
Alleen voor genodigden!

door de redactie

Feestelijke presentatie is vrijdag in De Schuylenburgh

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden