Esad en zijn moeder Gulden.
Esad en zijn moeder Gulden. (Foto: Roel Kleinpenning )

Voor uitslag al vlag in de tuin

  Nieuwsflits

Varsselder/Ulft - Een grote vlag in de tuin van de familie Lukassen in Vasselder trekt de aandacht van fotograaf Roel Kleinpenning. Teun Lukassen (15) heeft net 10 minuten voordat hij met vlag en al op de foto gaat, gehoord dat hij cum laude is geslaagd voor vmbo-tl (mavo) van het Zone College in Doetinchem. “Opa Jozef en oma Annie waren er zo van overtuigd dat ik zou slagen dat ze, voordat ik officieel de uitslag had, al een grote vlag in onze tuin gezet hebben”, zegt een dolgelukkige Teun.

door Carla van der Meer

Opa en oma kwamen met de auto naar Teun. “Oma moest achterin zitten met de vlag van een paar meter omdat deze anders niet in de auto paste”, vertelt Teun lachend. “We komen alvast de vlag planten, zeiden ze. Ze zijn echt super trots en mijn ouders zijn natuurlijk ook heel erg trots.”

Stond er al goed voor

Om cum laude te slagen is een gemiddeld eindcijfer van hoger dan een 8 nodig. Daar voldoet Teun met negens ruim aan. “Ik ben er echt trots op”, laat hij weten. “Ik heb er wel voor moeten werken, maar ik heb het idee dat ik minder hard hoefde te werken dan andere klasgenoten. In de derde stond ik er al goed voor. Toen ben ik ervoor gegaan om dit jaar cum laude te slagen.”

In de klas van Teun zijn ook nog twee andere leerlingen cum laude geslaagd. Teun gaat eerst met zijn familie en vrienden vieren dat hij geslaagd is. Dan volgen drie maanden vakantie. Ze gaan met het gezin op vakantie. Na de zomervakantie start Teun de opleiding technisch specialist niveau 4 bij het Graafschap College in Doetinchem.

Corona in Turkije

Esad Öztürk (15) uit Ulft is ook geslaagd voor vbmo-tl (mavo) in de richting economie en architectuur bij de Wezenthorst in Ulft. Voor Esad was het niet zo vanzelfsprekend dat hij zijn examen zou halen, vanwege het overlijden van zijn opa en oma. “Dat heeft veel effect gehad op het leren”, zegt hij.

Begrafenis

“Het was niet makkelijk om mij te concentreren. Mijn opa overleed twee maanden voor de examens. We gingen naar Turkije voor de begrafenis. Daar raakte ik besmet met corona en moest ik twee weken in quarantaine. Ik had geen boeken meegenomen omdat ik niet verwacht had zo lang te blijven. Ik kon de lessen wel online volgen, maar het was niet echt een plek om te leren. De laatste week van de examens overleed mijn oma.”

Barbecue

Ondanks al het verdriet heeft Esad toch zijn diploma gehaald. “Ik ben goed in wiskunde en ik wist dat ik dat cijfer omhoog kon trekken. Ik had maar één onvoldoende.” Voor uitbundig vieren is Esad niet in de stemming. “We gaan deze zomer naar Turkije op vakantie naar oma van mijn vaders kant om haar te steunen. We vieren daar mijn diploma met een barbecue met de familie”, zegt hij. “In het nieuwe schooljaar ga ik de opleiding manager retail doen bij het Graafschap College in Doetinchem.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden