Foto:

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Hai’j wat ?

  Nieuwsflits

De kranten staan weer vol over Pieter Omtzigt, die zich al jaren minder ‘onze Pieter’ blijkt te voelen. Pieter voelt zich volgens uitgelekte stukken al sinds 2012 tegengewerkt en gepiepeld. Interne stukken lekken, net als nu, het snelst uit als er met vette letters ‘VERTROUWELIJK’ opstaat.

Pieter staat in Den Haag bekend als tegendraads. Zelfstandig denken, noemde mijn hoogste baas dat vaak, maar die had makkelijk praten; hij was zelf een eigenzinnige Tukker.

Eigenzinnig, leerde hij mij, is duidelijk iets anders dan eigenwijs. Er zijn ook partijbonzen en bazen die een tegeltje op kantoor hangen met de tekst: ’Het zijn de dwarsliggers die het spoor recht houden’, maar als een medewerker een rare bocht af wil snijden, geeft men niet thuis. In de politiek worden dit soort bochten zo ingewikkeld omschreven dat mensen afhaken.

Caroline van der Plas van de partij Boeren Burgers Beweging liet al weten dat Pieter welkom is. Zou zo maar eens een succesformule kunnen worden. Van der Plas ontpopt zich tot mijn verrassing als prima kamerlid met zinnige vragen en opmerkingen. Ik schat haar veel hoger in dan boer Koekkoek van de boerenpartij vroeger, maar zij heeft dezelfde houding als mensen ergens moeilijk over doen. Koekkoek zei ooit over een wetsvoorstel: ‘Daar snap ik helemaal niets van, daar zijn wij dus tegen’. Geweldig!

Caroline en Pieter komen uit het ‘verre oosten’ en houden niet van koude drukte zoals wij dat hier noemen. Toen ik in Twente werkte en probeerde sturing te geven aan zo’n twintig mensen die het onderwijs hadden ingeruild voor een commerciële functie kreeg ik van de enige Tukker aan tafel de suggestie vergaderingen in het Twents of Achterhoeks te houden. Ze duren korter en zijn duidelijker, was zijn stelling. Voorbeeld? Ligt dit binnen het kader van uw bevoegdheden? = Kui-j da wel?

Ik denk niet dat deze opmerking significant bijdraagt aan het gespreksonderwerp = Allemoal kwats!

En een tip voor Pieter: Ik hoop niet dat u problemen met mijn functioneren heeft = hai’j wat?

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden