<p>Tijdens het WK in 2018 kwamen supporters van Kroati&euml; samen bij Jan ter Voert in Megchelen.</p>

Tijdens het WK in 2018 kwamen supporters van Kroatië samen bij Jan ter Voert in Megchelen.

(Foto: Roel Kleinpenning)

Publiek moet ff warmdraaien voor EK

  Nieuwsflits

Oude IJsselstreek - Vrijdag trappen Turkije en Italië af in de openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap voetbal. Een maand lang topvoetbal. De commercie is er al weken lang van in de ban, het publiek moet nog even warmdraaien. Een rondje ‘langs de velden’, de horeca heeft er in ieder geval al flink zin in.

door Reinier Kroesen

Marloes Blumer (31) voetbalt bij VV Gendringen en SVGG. “Ik volg de Eredivisie en onze clubs in de Europese competities. Ik kijk uit naar het EK, meer vanwege de gezelligheid en saamhorigheid dan het voetbal zelf.” Er was commotie over spelers die zich niet lieten vaccineren, Frank de Boer had zichtbaar genoeg van vragen buiten het voetbal om op persconferenties. Marloes: “Als experts het verantwoord vinden een toernooi te houden is dat iets moois waar mensen van zullen genieten. Die commotie is bijzaak, al was het beter geweest als iedereen gevaccineerd was. Tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal trek ik meestal wel iets oranjes aan, maar doe niet mee aan oranje-acties. Ik geniet naast het voetbal van mensen die intens de wedstrijd beleven. Ik denk dat ons elftal het tot de halve finale schopt. Frankrijk geef ik de grootste kans Europees kampioen te worden.”

Snollebollekes

Arres Willemsen (59) uit Varsseveld is fotograaf (Arresphoto) en werkt bij Kramp. “Qua voetbal ben ik Ajax-fan, heb dus een mooi jaar achter de rug. Het Nederlands elftal interesseert me niet (meer) zo veel. Dat komt ook door de pandemie. Maar met het EK zal ik wel voor de tv zitten. Trainer Frank de Boer komt bij mij ongeloofwaardig over, rare versprekingen, een goede keeper thuis laten. Oranje outfits zijn niet aan mij besteed, irritant al die tv-reclames. En vooral de Snollebollekes, nee de commercie heeft niks aan mij. Mijn beeld is dat Frankrijk en Spanje het goed gaan doen, met als outsider Duitsland. In geen geval Nederland op basis van die oefenwedstrijd.”

“Hoe meer nieuwe versoepelingen er nog aan komen, hoe gekker het hier wordt!”

Roel ter Voert van café-restaurant Jan ter Voert in Megchelen heeft er weer zin in. “Het publiek weet ons weer te vinden, je weet weer waar je mee bezig bent, dat waren we wel even kwijt. Voor het EK maken we in onze zaal ‘skyboxen’. Daar stellen we ons grote scherm en vierpersoonstafeltjes op, met een eigen koelkastje. Voorlopig alleen bij die Nederlandse poulewedstrijd die vroeg wordt gespeeld, om 22.00 uur moeten we nu nog sluiten. Nu zijn we voor Nederland, maar wel met de achterliggende gedachte dat er gekke stunts mogelijk zijn.”

Tijdens het WK in 2018 besloot een vriendengroep bij absentie van het Nederlands team Kroatië te supporteren. Dat land bereikte de finale en het café barstte uit zijn voegen. Roel: “Laten we niet te hard vooruit lopen, maar ik denk dat het zo maar weer Kroatië kan worden. We hebben al zoveel ideetjes, dus hoe meer nieuwe versoepelingen er nog aan komen, hoe gekker het hier wordt!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden