Kapper Herrie Weltevreden is klaar met de behandeling van Dorien Vriezen uit Terborg, die al vanaf de opening in 1972 vaste klant is.
Kapper Herrie Weltevreden is klaar met de behandeling van Dorien Vriezen uit Terborg, die al vanaf de opening in 1972 vaste klant is. (Foto: Roel Kleinpenning )

Kapper Weltevreden in Varsseveld kapt er na bijna 50 jaar mee

  Nieuwsflits

Varsseveld - Na bijna vijftig jaar knippen heeft Herrie Weltevreden besloten zijn gelijknamige kapsalon te sluiten op zaterdag 3 juli. Hij had graag zijn gouden jubileum volgend jaar nog willen vieren en dan stoppen, maar door de pandemie en zijn gezondheid is dat moment toch eerder aangebroken.

door Reinier Kroesen

De 70-jarige kapper is sinds 20 oktober 1972 actief aan de Doetinchemseweg. Herrie: “Ik ben hier met mijn toenmalige vrouw, moeder van onze drie kinderen begonnen. Mijn ouders hadden een kapperszaak in Enschede. Op mijn dertiende stond ik al bij hen in de salon. Ik wilde niet bij hen in de zaak, een vertegenwoordiger wist dat een kapper in Varsseveld een opvolger zocht, ik was nog zo jong dat ik op naam van mijn vader bij de Kamer van Koophandel werd ingeschreven. Ik heb altijd boven de winkel gewoond, ook later met mijn tweede vrouw.”

Praatje

Kapsalon Weltevreden is een dorpszaak. Herrie: “Kwaliteit is noodzakelijk, maar gezelligheid is het belangrijkste. Een praatje, luisteren, sociaal bezig zijn, mensen helpen. We begonnen als gemengde salon, dat lag in Varsseveld nog wel gevoelig, waar ze alleen dames- of herenkappers kenden. We hadden wel kapsters en stagiaires, maar meestal draaide ik met mijn vrouw alleen. Ik ben geen commerciële kapper, doe niet aan social media. Dat is voor mijn publiek niet nodig. We beginnen met koffie, al werd er ook geborreld. Er kwam eens een klant met haast. Een vaste bezoeker wilde hem voor laten, op voorwaarde dat hij met taart zou terugkomen. Hij werd eerder geknipt en ging weg, ik zei: dat wordt niks, als hij wel komt schenk ik de hele middag cognac. En toen kwam hij toch met gebak. Een van de meisjes ging snel naar Gall & Gall en het werd een heel gezellige middag. Je krijgt veel te horen over ziektes, narigheid, ik onthield die verhalen en kwam er later op terug.”

Vrijheid

Herrie wil er niet veel over kwijt, maar om gezondheidsredenen stopt hij eerder dan de bedoeling was. “Tijdens de pandemie waren we telkens maanden gesloten en ik merkte dat die vrijheid prettig was. Het was noodgedwongen, maar raakte wel aan het idee gewend. We konden ongestoord met onze camper op pad. Na vijftig jaar leek het me een mooi moment te stoppen, maar door corona en het feit dat ik lichamelijk er meer moeite mee krijg is het goed zo. Nu gaan we Europa in!”

Vaste klant

Dorien Vriezen uit Terborg is een vaste klant. “Herrie knipte me vanaf 1972. We kunnen altijd overal over praten. Toen mijn eerste man ziek werd, kwam Herrie aan huis. Hij heeft mij ook aangeboden thuis eens mijn haar te doen in een vervelende periode. Ik ga hem dadelijk nog meer als persoon dan als kapper missen!”

Na de sluiting blijft het pand in familiebezit. Sandra Legters, partner van zoon Bart, start op 1 augustus beneden een praktijk voor huidverbetering en als schoonheidsspecialiste.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden