<p>Rob Schuurman (links) en Peter van der Kemp op een van de locaties voor een zonnepark in Silvolde. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Rob Schuurman (links) en Peter van der Kemp op een van de locaties voor een zonnepark in Silvolde. (foto: Roel Kleinpenning)

Veel te veel ‘zon op Silvoldse akkers’

  Nieuwsflits

Net als in andere plaatsen in Oude IJsselstreek zwellen ook in Silvolde de protesten aan tegen de mogelijke aanleg van zonneparken. Afgelopen week maandag hielden diverse bezwarencomités uit de dorpen een online meeting wat resulteerde in een gezamenlijke open brief aan de gemeente.

Silvolde - Zowel Peter van der Kemp als Rob Schuurman zitten in het plaatselijk actiecomité, Schuurman heeft daarnaast contact gelegd met protestgroepen uit andere plaatsen en fungeert enigszins als woordvoerder van hen. Schuurman: “Ik heb een goed beeld hoe ze er in andere dorpen instaan, al liggen overal de nuances wat anders. Wij hier in Silvolde zijn niet pertinent tegen zonneparken, wel tegen de manier waarop het gaat. In 2019 is al 30 hectare grond door de gemeente aangewezen als zonneparklocatie, waaronder 17 hectare voor Havebos en 3 hectare op Lichtenberg. In totaal willen ze 60 hectare ‘zon op grond’ plaatsen.”

Van der Kemp: “Nu is er opnieuw 30 hectare in beeld, nog een veld aan de Lichtenberg en een perceel bij het onderstation onder aan de brug op Over de Oude IJssel, we vinden dat het onevenredig verdeeld wordt. Het lijkt ons meer een commercieel dan een rendabel plan, omdat Silvolde zo dicht bij dat energieverdeelpunt ligt. De gemeente moet met bewoners in gesprek om een oplossing te vinden. Dat is wat anders dan nu gebeurd: letterlijk her en der een brochure afgeven, alleen aan bewoners binnen 400 meter en dat zijn er in het buitengebied niet veel.”

Schuurman: “B & W zullen beweren dat het te vroeg is te reageren omdat nog niet duidelijk is waar parken komen, maar we weten uit ervaring dat als die keuze eenmaal gemaakt is, er geen weg terug is. Zowel Provincie als Rijk stellen dat landbouwgrond gebruiken voor zonnepanelen het laatste is wat je wilt. Dat is vastgelegd in een ‘zonneladder’, eerst andere opties afvinken. Als het echt niet anders pas plaatsing op akkers. We willen met gemeente kijken naar zonnepanelen op gebouwen, op industrieterreinen. Die zal mogelijk stellen dat het niet rendabel is, maar daarvoor zijn juist subsidies beschikbaar.”

Het Silvoldse comité is een online petitie gestart. Schuurman: “Als ik nog even namens al die dorpscomités mag spreken een verzoek richting gemeente. Zet deze aanwijzing van locaties op pauze. Leg eerst uit waarom dit nodig is en kijk naar plekken waar zonnevelden het minste schade aanrichten. Niemand heeft gezegd tegen energietransitie te zijn of zonneparken.”

Susanne Stevens van Zorgboerderij Breukelaar in Westendorp onderschrijft die woorden. Ook zij is een petitie gestart omdat pal naast die boerderij mogelijk een zonneveld komt. Susanne op Facebook: “Het is juist zo belangrijk dat onze deelnemers met de kop in de wind, buiten van natuur en uitzicht kunnen genieten. Daar past echt geen uitzicht op zonnepanelen bij!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden