Foto:

Coronaproof zaaien voor meer biodiversiteit.

  Nieuwsflits

Megchelen - Ook dit jaar wordt er noodgedwongen weer coronaproof gezaaid bij Bloem, Bij & Meer in Megchelen. 

Door de huidige coronamaatregelen was dit een moeilijke maar weloverwogen beslissing. De familie Krebber-Bramel hoopt op een gezamenlijke “Bloemen-Geniet-Dag” in de zomer en of het najaar waar iedereen dan van harte welkom is.

Ook dit jaar wil de familie Krebber – Bramel weer hun steentje bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit met hulp van de medeburgers.

Aanstaande zaterdag 8 mei om 10.30 uur wordt er weer digitaal gezaaid. Dit zaaimoment is live te volgen via de Facebookpagina van Bloem, Bij & meer.

Uiteraard had de familie dit zaaimoment graag samen ter plekke willen organiseren voor alle deelnemers en belangstellenden maar daar is het nog net te vroeg voor gezien de huidige coronabesmettingen in de omgeving.

De familie Krebber-Bramel runt in Megchelen een extensief melkveebedrijf met 120 melkkoeien. Daarnaast hebben ze akkerbouw in de gemeente Montferland en wordt er ruim 1,2 hectare grond ingezaaid met een patrijzenbloemenmengsel onder het mom: “Paradijs voor de patrijs.“

Door de alarmerende berichtgeving over de afname van de biodiversiteit werd het tijd om daar samen met de medeburgers iets aan te gaan doen. Aldus Leonie Bramel: “ik hoorde ook dat het merendeel van de medeburgers zich zorgen maakt en ik wil hen een mogelijkheid bieden om concreet een bijdragen te leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit. Op onze boerderij hebben wij voldoende ruimte om daar een substantiële bijdrage aan te leveren met inheemse bloemen.

Zo werd het idee “Bloem, Bij & Meer” geboren.

Sinds 2018 stelt het melkveebedrijf een deel van hun grond beschikbaar om in te zaaien voor (inheemse) bloemen, de medeburger doneert per vierkante meter en door de initiatiefnemers wordt de oppervlakte verdubbeld voor dubbel zoveel biodiversiteit.

Iedereen kan deelnemen aan dit initiatief, hoe meer deelnemers hoe beter voor de biodiversiteit in zijn algemeenheid.

Door deel te nemen wordt de landbouwgrond vakkundig bewerkt en ingezaaid met een mengsel dat vakkundig door een ecoloog is samengesteld.

De groei en bloei is de gehele periode te volgen vanaf de picknickplek naast de bloemenstrook aan de Nieuweweg te Megchelen. Hier kunnen de voorbijgangers genieten van de prachtige bloemen die vaak nog tot in december bloeien.

De familie Krebber-Bramel hoopt dat de conona binnenkort onder controle is en dat ze plannen kunnen gaan maken voor het organiseren van een gezamenlijke dag in de zomer/najaar voor alle deelnemers en belangstellenden. Tijdens deze dag kunnen dan de deelnemers hun eigen veldboeket plukken en zullen er rondleidingen georganiseerd worden op de boerderij en zal er kindervermaak zijn.

U kunt ook nog steeds deelnemen aan dit initiatief. Hoe meer deelnemers hoe meer bloemen. Uiteraard kunt u ook een vierkante meter cadeau geven (Moederdag tip). U ontvangt dan een cadeaubon die symbolisch geschonken kan worden.

Alle deelnemers van Bloem, Bij & Meer ontvangen een deelnamecertificaat voor hun bijdrage aan het verbeteren van de biodiversiteit.

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.bloembijenmeer.nl of Facebook: bloem, Bij & meer. leoniebramel@gmail.com of 06-12572031.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden