Het lukt Harry Thissen (L) en Willy Sanders niet om het kunstwerk bij de Wesenthorst mee te nemen naar Almende Laudis.
Het lukt Harry Thissen (L) en Willy Sanders niet om het kunstwerk bij de Wesenthorst mee te nemen naar Almende Laudis. (Foto: Tonnie Kok)

Na100 jaar eindigt voortgezet onderwijs in Ulft

  Nieuwsflits

Ulft- Nog een paar maanden en dan sluit de locatie Wesenthorst van het Almende College de deuren.

Op woensdag 14 juli neemt de school officieel afscheid van Ulft via een livestream onder de noemer ‘Wesenthorst Ajuus!’

Daarmee komt een eind aan bijna een eeuw voortgezet onderwijs in Ulft. Het vmbo-onderwijs van Wesenthorst en Bluemers krijgt een vervolg in Almende Laudis, het nieuwe gebouw van Almende dat sinds januari 2021 al in gebruik is.

Livestream

De school vertrekt niet geruisloos uit Ulft. Op woensdag 14 juli vanaf vijf voor tien ’s avonds (21.55 uur) tot vlak na middernacht wordt er een coronaproof livestream gehouden. Deze is thuis gratis te volgen via de schoolwebsite almendecollege.nl.

In deze stream is er livemuziek door een speciaal gevormde band met (oud)-collega’s en (oud)-leerlingen die hun sporen ook verdiend hebben in de muziek. Verder zijn er dansers, filmpjes, portretjes en foto’s van de Wesenthorst te zien. Er wordt afgesloten met een spetterend vuurwerk.

Herdenkingsboek en walk thru ‘Loop es deur’

Op dit moment wordt er gewerkt aan een herdenkingsboek over de Wesenthorst. Dit 180 pagina’s tellende boek is op voorinschrijving te bestellen via boekwesenthorst@almendecollege.nl. Daarnaast wordt er op 14 juli overdag een walk-thru genaamd ‘loop es deur’ gehouden. Bezoekers kunnen nog eens door de school lopen en herinneringen ophalen in de fotogalerij en bij bijzondere en herkenbare plekken. Dan wordt ook het boek uitgedeeld aan degenen die het besteld hebben.

Op 15 en 16 juli zijn er tenslotte de diploma-uitreikingen 2021 en is de galerij te bezichtigen door alleen de geslaagden en hun ouders.

Historie

In 1924 is als eerste school voor voortgezet onderwijs de ULO (Uitgebreid Lager Onderwijs) st. Willibrordus ontstaan. Later werd de ULO omgedoopt tot MULO (Meer Uitgebreid Lager Onderwijs) en sinds de Mammoetwet in 1968 heette het de MAVO (Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs). In de loop der tijd werd de R.K. Huishoudschool ten Plattelande opgericht (1928) en de R.K. Ambachtsschool st. Jozef (1948). Een jaar na de Mammoetwet, in 1969, fuseerden eerst de mavo en de technische school, de vroegere ambachtsschool. In 1976 werd de huishoudschool in de scholengemeenschap opgenomen, die de naam de Wesenthorst kreeg. Sinds 1985 is de Wesenthorst gevestigd op de huidige locatie. Tenslotte voegde in 1988 de huishoudschool, formeel LHNO, st. Clara uit Silvolde zich bij school. Door de fusie van Bluemers mavo, Isala College en de Wesenthorst in 1998 ontstond de brede scholengemeenschap het Almende College zoals deze nu is.

De school voor vmbo, havo en vwo is vanaf schooljaar 2021-2022 dan geheel gevestigd in Silvolde. Halverwege juli is het einde van de Wesenthorst als onderwijsbolwerk die naam heeft gemaakt en een begrip is in Ulft en omstreken. Velen startten hier hun voortgezette schoolloopbaan voor een latere plek in de maatschappij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden