<p>Danielle van de Weerd met een werkgroeplid in Etten op de kruising Tappenweg/Warmseweg.</p>

Danielle van de Weerd met een werkgroeplid in Etten op de kruising Tappenweg/Warmseweg.

(Foto: Danielle van de Weerd )

Partij voor de Dieren zaait bloembommen voor meer biodiversiteit

  Nieuwsflits

Etten - Op Nationale Zaaidag trokken actieve leden van de Partij voor de Dieren Achterhoek eropuit om bloembommen te zaaien in Etten. 

Met deze Guerrilla Gardening-actie vraagt de Partij aandacht voor de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

Gifvrije, inheemse zaden

Vlak bij een eikenboom leggen werkgroepleden van de Partij voor de Dieren Achterhoek kleine bolletjes aarde neer. De zelfgemaakte ‘bommetjes’ bevatten gifvrije, inheemse zaden van bloemen die de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken. “De bloemen die hier gaan bloeien, trekken sluipwespen, wantsen en andere insecten aan die de rups opeten,” vertelt Anja Dales, coördinator van de PvdD Achterhoek. 

“We zien overal nestkastjes om mezen en mussen aan te trekken, maar er wordt nog weinig gedaan om het voedselaanbod voor nuttige insecten te verbeteren.”

Verstoord evenwicht

De opmars van de eikenprocessierups is een gevolg van klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. De natuur is uit balans waardoor bepaalde soorten de overhand krijgen. “De Achterhoekse gemeenten gebruiken vooral Xentari en aaltjes om de rups te bestrijden”, aldus Danielle van de Weerd, medecoördinator van de PvdD Achterhoek. “Maar deze kortetermijnoplossingen verstoren de natuurlijke balans alleen maar verder. Wil je het probleem goed aanpakken, dan moet je voor een biodiverse omgeving zorgen. Dat is niet één, twee, drie geregeld, dus hoe eerder we hiermee beginnen, hoe beter. Uit pilots blijkt dat het werkt!”

Minder maaien

De werkgroepleden plaatsen een bordje met de tekst “Maai me nietje” op de zaaiplek. Dales: “Bloemen moeten de kans krijgen om te bloeien en zich uit te zaaien. Daarom roepen we de gemeenten op om minder vaak te maaien, en niet alles tegelijk.” 

Van de Weerd erkent dat het maaibeleid anders moet. “Het maaisel moet worden afgevoerd. Anders gaat het rotten en krijgen de insecten eronder geen zuurstof. Opzuigen van het maaisel is dan weer géén goed idee, anders verdwijnen ook de insecten in de maaimachine.”

De Partij voor de Dieren hoopt met deze actie ook omwonenden en voorbijgangers enthousiast te maken. “Bloembommen zijn heel makkelijk zelf te maken, ook door kinderen,” aldus Dales.” Wat is er nou leuker dan samen onze omgeving te vergroenen?”

Ga naar https://www.facebook.com/pvddachterhoek of Instagram (pvdd_achterhoek) voor Guerrilla Gardening-tips.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden