Foto: Martijn Kraan

Column Ulevel: Velen

  Nieuwsflits

Ik heb mijn eerste prik binnen. Mijn jaargang was aan de beurt en de afspraak was snel gemaakt. Het vaccin van Pfizer is mij ingespoten in Lichtenvoorde. Lof voor de accurate en gemoedelijke begeleiding en werkwijze. Er moeten nog velen volgen, maar het is wel eens goed ook het positieve te benadrukken.

Over velen en veel gesproken. Als je zegt met velen te zijn, dan heb je gelijk, denken sommigen. Het argument wordt regelmatig terloops verkondigd om het gelijk te benadrukken. Maar het is een ordinaire truc. Ik leg het uit.

Momenteel staan meningen vaak keihard haaks op elkaar. Verhalen worden verteld en is men het niet eens, dan wordt verhaal gehaald. De beeldbuis wordt geteisterd door een kudde BN’ers en OBN’ers, die als experts hun mening geven over een onderwerp, dat niet hun professie is en waar ze niet voor gestudeerd hebben. Behalve misschien op Facebook. We hebben vrijheid van meningsuiting en deze mensen uiten hun mening, maar het boeit mij niet. Wat is de opvatting waard van een willekeurige passant? Of het standpunt van die werkeloze zanger of rapper?

Om de mening kracht bij te zetten wordt het argument van de ‘meerwaarde’ gebruikt. Regelmatig hoor je zeggen ‘Ik hoor van veel mensen’ of ‘Velen zijn het met mij eens’. Dat is niet-te-bewijzen-gelul. De interviewer moet op zo’n moment zeggen: “Ho stop. Leg eens uit. Wie zijn die velen. Noem eens namen en met hoeveel zijn ze. Het is nogal makkelijk om dat te zeggen, hè.” Maar de talkshowpresentatoren zijn blijkbaar te naïef en onoplettend of het kan hen misschien ook niks schelen.

“Burgemeester Otwin van Dijk bedient zich ook van die truc”

Over het gebruik van ‘velen’ en ’veel’ dus. Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, bedient zich ook van die truc. Hij bewijst zijn gelijk met het veelargument als hij naar zijn mening wordt gevraagd over de ‘Van de Wardt soap deel 2’. De gemeentelijke machthebbers hebben namelijk het opmerkelijke idee gehad om voormalig wethouder Peter van de Wardt aan te stellen als projectleider van de nieuwe gemeentelijke sociale dienst STOER. Hij trad eind 2019 af, omdat hij niet had ingegrepen bij het slecht functionerende Laborijn. Als je het boetekleed aantrekt onder druk van gemeenteraad en Rooie Vrouwen, die over je heen vallen, dan bevreemdt het dat je nu een functie aanvaardt bij de opvolger.

Het ochtendblad citeert de burgemeester, die de keuze als volgt verdedigt: ‘Er zijn ook veel mensen die Peter van de Wardt succes toewensen bij zijn nieuwe functie, die hij momenteel naar volle tevredenheid van velen vervult.”

Dat Van Dijk vervolgens de goegemeente ook nog probeert te paaien met het argument dat Peter Verward anders toch maar wachtgeld opslokt, is een tweede trieste truc. Een snoepje voor monden vol vooroordeel over de ambtenarij. Dat doet de deur dicht. Ik ga wandelen. Alleen. Niet met velen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden