Gregor Gross-Bölting, voorzitter van Sport Vereniging Gedeon Garde uit Megchelen. (foto: Roel Kleinpenning)
Gregor Gross-Bölting, voorzitter van Sport Vereniging Gedeon Garde uit Megchelen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

75 jaar Sportvereniging Gedeon Garde

  Nieuwsflits

Megchelen - Het is een leuke vraag in een voetbalquiz. Wat betekent de afkorting SVGG van de voetbalvereniging uit Megchelen? De meesten hebben het antwoord niet direct paraat. Het is al 75 jaar Sport Vereniging Gedeon Garde. De club is vernoemd naar een legerhoofdman uit de bijbel, die met weinig manschappen talrijke vijanden versloeg.

door Marcel van Berkum

“Wij hebben het hoogtepunt van de jubileumactiviteiten gepland op 31 juli”, zegt Gregor Gross-Bölting, sinds 2017 voorzitter van SVGG. “Omstreeks die tijd is het 75 jaar geleden dat de club is opgericht. Maar of de viering van het jubileum volgens plan doorgang kan vinden? Dat is momenteel natuurlijk nog onzeker. Er ligt in ieder geval een uitgebreid draaiboek klaar. Ruim een jaar geleden zijn we met de voorbereiding begonnen. ‘SVGG verbindt’ luidt het motto van het jubileum.” Het wordt een dag voor leden en oud-leden. ‘s Ochtends zijn er allerlei activiteiten voor de jeugd. In de middag worden er onderlinge wedstrijdjes gespeeld. Dan is er ook een receptie voor genodigden en ‘s avonds een feestavond. Kan dat nou niet doorgaan vanwege coronamaatregelen dan worden de activiteiten doorgeschoven naar volgend jaar.

Jubileumoutfit

Eén opvallende activiteit gaat beslist door op 31 juli, vertelt voorzitter Gregor. Dat is het uitreiken van een jubileumtenue. Alle seniorenelftallen - vier mannen- en één vrouwenteam - worden door de Megchelse voetbalclub in een compleet nieuwe wedstrijdoutfit gestoken. Het shirt is in retro look en voorzien van een embleem dat het 75-jarig bestaan verbeeldt.

Betrokken

Bij het gesprek is ook Jurgen Wissing aanwezig. Hij heeft in de afgelopen jaren diverse functies vervuld binnen de club en is onder meer oud-voorzitter. Voor zijn verdiensten is hij benoemd tot erelid. Jurgen benadrukt dat vanaf de oprichting de voetbalclub een grote rol speelt binnen de hechte Megchelse samenleving van 1.000 inwoners. De betrokkenheid van de dorpelingen is groot. SVGG staat midden in de gemeenschap en is belangrijk voor het dorp. Gregor vult aan: “Als bestuur zien wij het als één van onze taken om dat zo te houden.” Daarom organiseert de voetbalvereniging ook allerlei nevenactiviteiten voor leden en niet-leden.

Samenwerking

SVGG, dat sinds begin jaren zeventig op sportpark De Biel speelt, heeft circa 250 leden. “Dat aantal is de laatste jaren redelijk stabiel”, zegt Wissing. “Wel daalt de jeugdige aanwas.” Om de jongeren toch op niveau te laten voetballen heeft SVGG al enkele seizoenen een sportieve samenwerking met VV Gendringen. Dat wordt komend seizoen uitgebouwd tot alle leeftijdsgroepen, die met combinatieteams in de competitie gaan uitkomen.

Natuurlijk wil ook SVGG graag dat er weer competitievoetbal wordt gespeeld en de kantine open kan. Maar vooral is de wens dat het jubileum gevierd kan worden op 31 juli.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden