Eddy Hoogerdijk in de buurtbus van Ariva.
Eddy Hoogerdijk in de buurtbus van Ariva. (Foto: Roel Kleinpenning )

Kuchscherm redt de Huntenbus

  Nieuwsflits

Oude IJsselstreek - Meer dan een jaar stonden ze stil, maar afgelopen maandag konden de motoren eindelijk worden gestart. De Buurtbus Achterhoek rijdt weer. Voor met name ouderen en scholieren is dit goed nieuws. Van Megchelen via Ulft naar Terborg of van ‘s Heerenberg via Ulft naar Silvolde kan weer met de buurtbus worden afgelegd.

door Nick Moritz

“Hier hebben veel mensen echt naar uitgekeken”, meent Eddy Hoogerdijk, samen met Ap Fokkink coördinator van de zogenoemde Huntenbus. “Een jaar lang hebben ze toch het openbaar vervoer tussen de kleinere plaatsen in de Achterhoek moeten missen. Natuurlijk gaan we in de corona-tijd sowieso minder de deur uit, maar voor veel scholieren komt dit nu precies op tijd.”

Ventilatie

Sinds vorig jaar 16 maart liggen de lijndiensten 195 en 197 stil. Veilig reizen was in de bussen voor acht personen niet mogelijk. De aanpassingen hebben lang op zich laten wachten. Nu is veilig vervoer echter weer mogelijk. “In eerste instantie leek alleen een kuchscherm een afdoende oplossing. Die aanpassing werd vlot doorgevoerd. Toch werden de bussen toen alsnog afgekeurd. Mede daardoor heeft het lang geduurd voor we weer aan de slag konden. Vergeet niet dat Arriva wel duizend van die busjes heeft. Die moesten allemaal voor een tweede keer worden aangepakt. Nu zijn de bussen ook van speciale ventilatie voorzien. Bovendien zijn er twee zitplaatsen verwijderd zodat afstand houden beter mogelijk is.”

De Huntenbus van Arriva wordt volledig gerund door vrijwilligers. Vaak zijn dat gepensioneerde chauffeurs die liever een plekje aan het stuur dan achter de geraniums hebben. Volgens Hoogerdijk is beroepservaring zeker niet noodzakelijk. “We beschikken voor onze beide lijnen over 29 vrijwilligers. Daar zitten de nodige oud-beroepschauffeurs tussen. Verder onder meer leraren, makelaars of mensen uit de horeca. Een normaal rijbewijs is voor deze bussen voldoende. De meeste vrijwilligers hebben enthousiast gereageerd op de herstart, ze wilden gaar weer aan de slag. Een enkeling was voorzichtig en ziet het nog even aan. Nieuwe vrijwilligers zijn momenteel dus ook welkom.”

De bussen van de lijnen 195 en 197 houden rijden volgens een uursschema. Daarbij doen ze haltes in Megchelen, Gendringen, Ulft, Etten, Terborg, Silvolde, Lengel, Azewijn, Bontebrug, Varsselveld en ‘s Heerenberg aan. “Voor de routeschema’s zijn folders beschikbaar. Die zijn bijvoorbeeld in diverse bejaardencentra te vinden. Voor informatie kan verder onze site worden geraadpleegd. Op voorhand wil ik wel melden dat er binnenkort een omleiding voor Bontebrug geldt, dit in verband met de aanleg van een rotonde.”

www.huntenbus.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden