Jurre Eijkelkamp (links) en Youri Berendhaus van ijssalon Limetta in Terborg.
Jurre Eijkelkamp (links) en Youri Berendhaus van ijssalon Limetta in Terborg. (Foto: Roel Kleinpenning )

Nieuwe IJstijd eindelijk aangebroken!

  Nieuwsflits

Terborg/Etten - Traditioneel begint het ijsseizoen met Pasen. En er is nieuws op dat front: in Terborg opende IJssalon Limetta, voorheen bekend onder de naam Daisy’s. Bij Tiemessen in Etten gaat de verkoop van onder meer het ambachtelijk vervaardigde ijs op de vertrouwde voet door.

door Reinier Kroesen

Op 13 maart ging IJssalon Limetta aan de Walstraat in Terborg van start, de voortzetting van Daisy’s dus. De zaak wordt gerund door Twan Jansen, Jurre Eijkelkamp en Youri Berendhaus. Ze worden ondersteund door een team medewerkers. Het jonge driemanschap werkte er in het verleden ook al. De opzet van de onderneming is nu gewijzigd. Jurre: “Daisy’s was een franchiseonderneming. We kregen de kans voor onszelf verder te gaan. In het verleden was er een bepaalde mate van vrijheid, maar we konden niet zomaar een nieuwe ijssmaak bedenken. De uitstraling is nu luxer, het roze maakte plaats voor limoengroen vanwege onze naam. Limetta is de Italiaanse benaming voor limoen: symbool voor een frisse start. ‘Ice, Coffee en More’ staat op onze gevel en op die laatste term gaat de ijssalon zich wat meer richten. Luxe ijscoupes, maar ook milkshakes, icecoffee, gebak en warme dranken. Daarnaast zijn literbakken ijs te koop en wordt het ijs geleverd op locatie. In onze vitrine prijken 29 smaken. Door onszelf bereid ijs, met uit Italië geleverde basisproducten: we maken zelf ambachtelijk Italiaans schepijs. Telkens worden nieuwe smaken geïntroduceerd, nu is dat Oreo-cheescake. Dat is onze kracht, het telkens verrassen met nieuwe combinaties.“

Tiemessen Etten

Sarina, dochter van het echtpaar Tiemessen dat de bekende uitspanning aan Zeddamseweg al jarenlang met veel succes draaiende houdt, mag zich met recht ijsmeester noemen. Sarina: “In totaal heb ik twintig smaken, in de ronddraaiende tondo in de vitrine is plaats voor twaalf. Rouleren dus, maar klanten verwachten wel enkele soorten die echt aanwezig moeten zijn. Yoghurtsmaken met vruchten, en ijs met kersen, monchou en bastogne lopen altijd.”

Tiemessen betrekt de grondstoffen via Johan Rikken van de firma Hefe van Haag, een landelijk bekende ijsexpert. Sarina: “Hoe ik ijs maak? Ik begin met een ketel waarin 120 liter melk met room en aroma’s gemengd wordt, basisslagroomijs. Die draai ik in een andere machine met bijvoorbeeld stracciatella-aroma. Daar spatel ik dan vloeibare chocoladesaus doorheen, die gelijk tot kleine stukjes bevriezen.” Bij mooi weer maak ik dagvers ijs. Als een temperatuur tussen de 15 en 20 graden wordt voorspeld, moet ik beslissen wat te doen. Ik begin om 6.00 uur en niemand moet me dan storen! Het is een ambacht, als de vitrine mooi is opgemaakt geeft me dat veel voldoening. In deze coronatijd merk je als maar even de zon schijnt het halen van ijs al een uitje is!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden