Sven te Kaat van de Welkoop in Silvolde.
Sven te Kaat van de Welkoop in Silvolde. (Foto: Roel Kleinpenning )

‘Bij mooi weer krijgt iedereen vanzelf de tuinkriebels’

  Nieuwsflits

Silvolde - Zodra het lentezonnetje schijnt, begint het bij de mensen te kriebelen. Ze willen de tuin in om die op te fleuren met vrolijk gekleurde voorjaarsbloemen. Voor de tuincentra breekt een drukke tijd aan.

door Carla van der Meer

“In de lente is het assortiment vooral gericht op de tuin”, vertelt Sven te Kaat, bedrijfsleider Welkoop Silvolde. “Het mooie weer komt er weer aan en mensen gaan in de tuin aan de slag. Vorig jaar was het extreem druk omdat de meeste mensen toen al thuiswerkten en niet op vakantie gingen. Met de eerste zonnestalen willen ze in de tuin bezig zijn. Ze willen mooi groen gras hebben en kleur in de tuin met diverse plantjes.”

“Dit is het moment dat de mensen aan de slag gaan met het bemesten van de tuin en het strooien van kalk”, laat Te Kaat weten. “We noemen dit altijd het seizoen van doen. Het strooien van kalk kan nu al. Als het zo’n 11 tot 12 graden Celsius is, begint het gras te groeien. Dan is het de tijd voor bemesten en verticuteren. Ook dit voorjaar gaat iedereen aan de slag in de tuin. Mensen werken nog steeds thuis en als ze een uurtje extra hebben, trekken ze de tuin in.” Voor kleur in de tuin heeft Welkoop Silvolde onder andere viooltjes, primula’s en fruitboompjes. De winkel mag volgens de regels open en er mogen 50 klanten binnen.

Meer dan planten

“Uiteraard zijn de klanten welkom, maar we gaan nu in coronatijd niet extra veel mensen trekken door met tuinfolders extra aandacht op deze artikelen te vestigen”, geeft Te Kaat aan. “Onze folders zijn de komende tijd vooral op de dieren gericht. Als er versoepelingen in de maatregelen komen, dan komt er een folder die weer meer op de tuin gericht is. Het ligt helemaal aan de versoepelingen of we voor Pasen meer kunnen. We zien dat mensen elkaar met Pasen vaak een bloemetje of plantjes cadeau doen. We hebben de planten buiten staan.” Het assortiment bij Welkoop Silvolde bestaat uit artikelen voor dieren en de tuin en streekproducten, zoals vrije uitloopeieren en honing. Maar ook schoffels, harken, kleding en schoeisel voor in de tuin. Voor de kinderen zijn er watertafels, zandbakken en speeltoestellen te koop. “We zijn van oorsprong een aardappelhandel”, geeft Te Kaat aan. “Die verkopen we ook nog steeds voor de consument. Uiteraard kan de klant hier ook terecht voor tuinadvies.”

Minder bij elkaar op visite

“We bezorgen nu meer bloemen en plantenbakken nu de mensen minder bij elkaar op visite kunnen”, zegt Robert Steentjes, eigenaar Tuincentrum Steentjes Silvolde. “In de winkel hebben we paasspullen als de paastakken en figuurtjes voor een leuke sfeer in huis. We hebben voorjaarbloemen als viooltjes en primula’s ingekocht, maar de vraag is minder dan vorig jaar toen we nog gewoon open waren. Dat maakt het inkopen extra moeilijk. Als je teveel inkoopt, blijven planten over, maar als je te weinig inkoopt, dan kom je misschien tekort. Nu is er geen peil op te trekken hoeveel klanten er komen. We mogen klanten op afspraak ontvangen.”

Mooi weer speelt een rol

Ze kunnen telefonisch een afspraak maken en ontvangen dan een bevestiging met een tijdslot. “Maar toch merken we dat er veel onduidelijkheid is onder de klanten of ze nu wel of niet langs mogen komen. Sommigen denken dat ze maar 10 minuten mogen winkelen. We hebben grote kassen. Qua vierkante meters mogen we, als we de buitenruimte meetellen, 100 klanten ontvangen. Die hebben we eigenlijk nooit tegelijk. Als er geen andere klanten zijn, mag er langer gewinkeld worden door de aanwezige klant. We hopen dat er snel meer duidelijkheid komt en dat het sein komt dat we weer helemaal open mogen. Dan komen er ook weer meer klanten. Uiteraard speelt het weer ook mee. Bij mooi weer komen er vanzelf meer klanten. Maar dat was eerder ook al zo. Bij mooi weer krijgt iedereen vanzelf de tuinkriebels.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden