<p>Tijdens een eerdere herdenking</p>

Tijdens een eerdere herdenking

(Foto: )

Canadese vlaggen in top tijdens herdenking Etten

  Nieuwsflits

Etten - Woensdag 31 maart wordt traditioneel in Etten stilgestaan bij het feit dat het op die dag in 1945 werd bevrijd door het Canadese South Saskatchewan Regiment. Vijf Canadese soldaten sneuvelden op deze dag en vier Ettenaren verloren het leven. 

In verband met corona heeft de herdenking op woensdag 31 maart een sober karakter. In de loop van de morgen worden er kransen gelegd namens De Ettense Molenstichting, Comité Dorpsbelangen Etten, Gemeente Oude IJsselstreek en de Canadese Legion Branch. Het tijdstip van het leggen van de kransen wordt niet bekend gemaakt om te voorkomen dat toch te veel mensen naar het oorlogsmonument komen.

Wat wel op het programma blijft staan is de ‘Canadese Vlaggenparade’. Juist omdat er door corona zo weinig kan, wordt er extra ingezet om de Canadese vlaggen massaal uit te hangen. Een traditie van 25 jaar die ieder jaar groter wordt. Op alle belangrijke gebouwen hangen metersgrote Canadese vlaggen en het geeft een buitengewoon krachtig signaal af; het mag nooit worden vergeten dat zovelen zijn gesneuveld voor onze vrijheid.

Trots en dankbaarheid

Bij eerdere herdenkingen in Etten maakte de Canadese Ambassadeur maar wat graag een rondje door het dorp om te genieten van de sfeer. Zij komt in het land op hele grote herdenkingsfestiviteiten maar deze kleinschalige activiteiten spreken haar bijzonder aan. Een gevoel van trots en dankbaarheid en het besef dat Nederland ook na zovele jaren haar bevrijders weet te eren.

De Canadese vlaggen zijn te koop bij Drogisterij Westerhof en bij Toon Helmes aan de Palmlaan 3. De opbrengst van de vlaggen gaat dit jaar naar het Ettens Mannenkoor als steun voor haar driedaags bevrijdingsproject ‘Van Bezetting tot Vrijheid’, wat wederom is uitgesteld in verband met de nog altijd aanwezige coronapandemie. Er wordt gekeken naar het najaar van 2022. Binnenkort meer informatie hierover van het Ettens Mannenkoor.

Gesneuvelde soldaat

De eerste Canadees die sneuvelde was James Joseph Maloney. Al vroeg in de ochtend werd hij bij de familie Kaalberg in IJsselhunten door een Duitse sluipschutter doodgeschoten. Dat gebeurde vanaf de boerderij De Bennekerd van de familie Egberts. De helm van James werd altijd bewaard door de familie Kaalberg, maar in 2010 werd deze in Canada overhandigd aan de nabestaanden.

Broer Albert Maloney (ook Canadese veteraan) was erbij in 2005 tijdens de onthulling van het oorlogsmonument in Etten en zag toen voor het eerst de helm van zijn broer James.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden