Veiling in zalen Joy | Oude IJsselstreek Vizier


Wieneke en David van Hasselt zijn de nieuwe eigenaars van de JOY.  (foto: Roel Kleinpenning)
Wieneke en David van Hasselt zijn de nieuwe eigenaars van de JOY. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Veiling in zalen Joy

  Nieuwsflits

Ulft - “Het is zo leuk als mensen horen dat we voormalige discotheek Joy gaan kopen”, zegt Wieneke van Hasselt uit Varsselder. “Dan komen de verhalen over vroeger, toen ze daar uitgingen.” Van Hasselt is van plan om het pand van Joy op te knappen en om er Design, Kunst en Antiekveiling Achterhoek te openen. Het voorlopig koopcontract is inmiddels getekend.

door Carla van der Meer

“Wij zijn al jaren op zoek naar een plek waar we een veiling voor kunst en antiek kunnen beginnen”, zegt Van Hasselt. “Vroeger gingen we naar de kunst- en antiekveiling in Brummen en we gaan ook naar Notarishuis Arnhem veilingen, maar hier in de Achterhoek is helemaal niets. Stel dat je uit een erfenis een mooie antieke kast hebt, dan moet je daar helemaal mee naar Arnhem. Vandaar dat we voor Ulft gekozen hebben om hier de mensen iets te bieden.”

De vraag is groot

Van Hasselt is sinds 2003 professioneel met antiek bezig. Ze heeft inmiddels een groot netwerk van mensen die een specifieke kennis van kunst en antiek hebben. “De vraag is groot”, geeft ze aan. “Kinderen zitten met de inboedel van hun ouders. Ze vragen zich af of het wat waard is of dat het naar de kringloop kan. Wij begeleiden hen met de verkoop.”

“Het gebouw is van binnen echt heel vies door het jaren leegstaan”

Van Hasselt is van plan om 4 keer per jaar een veiling te organiseren. Dat gaat op de officiële manier met een notaris en een veilingmeester. “We willen de veilingen doen op de Engelse manier”, laat Van Hasselt weten. “De veilingdag is een gezellige dag voor de bezoekers. Het is heel interactief. Alle spullen van de veiling liggen op een grote tafel. De veilingmeester verplaatst zich per lot en de groep mensen loopt achter hem aan. Hij maakt een show van de veiling. Als je lot nog lang niet aan de beurt is, dan kun je intussen rustig een kopje koffie of thee gaan drinken en even gezellig met elkaar praten. Zo’n veilingdag is echt een leuk dagje uit.”

In ere herstellen

Maar voor het in Ulft zover is, moet nog heel wat werk verzet worden. “Aan de voorkant van het pand is het taxatiekantoor en een Engelse tearoom gepland, die op veilingdagen open is. De zalen van Joy zijn een prachtige plek voor veilingen, maar het gebouw is van binnen echt heel vies door het jaren leegstaan”, vertelt Van Hasselt.

Appartementen

“Er zit heel veel werk in. We vinden het fijn om er straks mee aan de slag te kunnen, want het is zonde dat zo’n prachtig gebouw aan het verpauperen is. Het is mooi om het weer in ere te herstellen. De gemeente heeft gevraagd om er twee startersappartementen in te maken. Wij vinden het fijn dat we invulling kunnen geven aan een mooi historisch pand en dat dit behouden blijft.” De twee appartementen komen aan de voorkant van het gebouw boven.

Als alles volgens plan verloopt wil Van Hasselt april 2022 de eerste design-, kunst- en antiek veiling houden.

Meer berichten