Wijke Hendriksen, Margreet van Erkelens en Pascal Hendriksen. (foto: Roel Kleinpenning)
Wijke Hendriksen, Margreet van Erkelens en Pascal Hendriksen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Help Pascal naar Rusland voor herstel

  Nieuwsflits

Westendorp - Vijftien jaar geleden kreeg Pascal Hendriksen (49) te horen dat hij Multiple Sclerose (MS) heeft. Sinds drie jaar gaat hij hard achteruit en lijkt een rolstoel onvermijdelijk. Een stamceltherapie in Rusland kan de toestand stabiliseren. Zijn familie startte een geldinzameling om de dure, niet door ziektekostenverzekeraars vergoede behandeling te bekostigen.

door Reinier Kroesen

In totaal is er 55.000 euro nodig. De behandeling kost 45.000 euro, de rest gaat op aan verblijfskosten en het vliegticket. Een universitair ziekenhuis is Moskou heeft een aparte afdeling voor deze therapie die een maand duurt.

Pascal: “Ik was een fanatiek sporter en fietser. In 2011 heb ik de Alpe d’Huez beklommen en bedacht dat het sneller zou kunnen. Ik ben gaan spinnen en wielrennen en na twee jaar heb ik hem weer gefietst. Toen was ik in 52 minuten boven, later heb ik met mijn partner Margreet de Mont Ventoux gedaan, kreeg ik een klapband en belandde in het ziekenhuis. Daar ben ik aardig van hersteld, maar sindsdien is het afgelopen met die sport, mijn benen deden het niet echt meer. MS is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom zenuwen in hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen worden beschadigd. Hierdoor kunnen onder andere problemen ontstaan met lopen, voelen en zien. Ik zit in een ernstiger stadium, er is geen weg terug. Die behandelingen in Rusland doen ze tien jaar en er zijn vooral positieve, maar soms ook negatieve verhalen. In 85 procent brengt het de ziekte blijvend tot stilstand, soms levert het ook verbeteringen op.”

Driekwart jaar geleden besloot Pascal ervoor te gaan. “Ik kende die methode al jaren maar liep er tegenaan te hikken. In Nederland zijn ze nog niet zo ver, deze ingreep doen ze ook in Mexico en Zweden. Even een zijstraatje: ik verkoop voor de hobby spinning- en fitnessapparaten. Ik kwam bij een klant die vroeg waarom ik zo moeilijk liep. Toen hij hoorde dat ik MS had stuurde hij me naar zijn buurman, die de Russische therapie succesvol onderging. Het mooie is dat je geen donor nodig hebt. Als je wordt opgenomen krijg je hormonen om de stamcellen aan te wakkeren. Die nemen ze uit je lichaam en worden ‘gereset’ en daarmee het foute gen eruit gefilterd. Dan worden ze teruggezet.” Het benodigde geld heeft Pascal niet. Daarom bedachten Margreet, Pascals dochter Wijke en vriend Pim de crowdfundingsactie.

Tijd niet mee

Hendriksen: “Maar we hebben de tijd niet mee. We wilden veel organiseren, maar er mag niets. Er is ongeveer 16.000 euro binnen. Je moet nu via mond-op-mond ‘reclame’ het geld binnenhalen. Ik heb een oproep voor maart of april en ga dan gelijk naar Moskou, hoe dan ook. Maar er is dus nog veel geld nodig! Wil je me volgen of doneren? Ga naar ‘Help pascal naar Rusland’ op GoFundMe.

Meer berichten