Dino op de filmset met cameraman Mick de Kort voor het Silvoldse online carnavalsfestfijn The Silly Masked Swingo. (foto: Roel Kleinpenning)
Dino op de filmset met cameraman Mick de Kort voor het Silvoldse online carnavalsfestfijn The Silly Masked Swingo. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Vier dagen feest, ditmaal online

  Nieuwsflits

Silvolde - Carnaval in coronatijd. Je zou zeggen dat deze twee C’s onverenigbare eenheden zijn, gezien het uitbundige karakter van het carnavalsfestijn. Maar dan is buiten de C van creativiteit gerekend. In Silvolde hebben de carnavalsverenigingen de koppen bij elkaar gestoken en toch een online programma samengesteld.

door Martijn Kraan

De Foekepot, De Metworst en Jeugdcarnaval hebben gekeken welke mogelijkheden er in deze tijd toch zijn om iets leuks te organiseren. ‘Zillewold’ heeft immers als hét carnavalsdorp van Oude IJsselstreek een naam hoog te houden. “Een werkgroep van afgevaardigden van deze verenigingen, aangevuld met mensen van wagenbouwgroep De Tomatenplukkers, hebben in een paar weken tijd iets moois neergezet. Dat was nog een hele uitdaging, met alle beperkingen, zoals de anderhalve meterregel, het maximum aantal mensen dat mag samenkomen en de avondklok”, stelt Sander Klomberg, voorzitter van De Metworst.

Silly Masked Swingo

Het hoogtepunt van het weekend is The Silly Masked Swingo, een combinatie tussen The Masked Singer en ouderwets bingo.

In dit avondvullende programma zullen meerdere bekende Silvoldenaren gemaskerd hun zangkunsten gaan vertonen. Aan de deelnemers thuis achter tablet of laptop om te raden wie er verscholen gaan achter deze maskers. Is het Erik ter Voert in een astronautenpak of Maurits Heebink als badmeester? Het team dat als eerste de juiste namen doorgeeft en/of een Swingo heeft, wint!

Steun aan horeca

‘Swingokaarten’ zijn via de website www.totaalcarnaval.nl te bestellen. Daarbij is keuze uit vier horecapakketten met verschillende lekkernijen. Klomberg: “Op deze manier steun je de Zillewoldse horeca in deze bijzondere tijden. Het is mooi om te zien dat er veel aanmeldingen zijn, mensen zijn enthousiast en hebben zin in even wat anders.”

Olde Wieven

Op donderdag 11 februari wordt het carnaval afgetrapt - zoals dat altijd gebeurt - met het Olde Wievenbal. Ditmaal ook digitaal.

Al een tijdje kriebelde het bij de Olde Wieven. Ondanks de bijzondere situatie waar we nu in zitten is het gelukt een coronaproof feestje te organiseren, dat plaatsvindt op donderdag 11 februari om 20.11 uur.

Een paar maanden geleden ontstond op basis van de richtlijnen van het RIVM de Olde Wieven Routekaart. Doordat we nu in de route lockdown zitten, zal de avond via een interactieve digitale Zoom-verbinding vanuit het Mauritiusgebouw te volgen zijn. Veel gezinnen, vrienden- en carnavalsgroepen hebben inmiddels een eigen filmpje van hun optreden ingestuurd.

‘Mensen zijn enthousiast, hebben zin in even wat anders’

Hoe gaat deze avond eruitzien? Er zal natuurlijk muziek zijn, verzorgd door DJ Bacchie, en een spectaculair optreden van een ingevlogen surprise-act.

Op deze avond zijn de optredens van de verschillende groepen te zien en de Olde Wieven jury zal het mooiste playback optreden belonen met een fantastische prijs. En ook onder de kijkers zal het Mooiste Huus Wief gekozen worden.

Voor het ontvangen van de interactieve link stuur een mailtje naar: oldewievenbal@live.nl.

Junior Bingo Parade

Zondag is normaal de dag van de optocht. Dit jaar ook, maar ook nu online, middels The Junior Bingo Parade. Thuis kunnen de mooiste carnavalswagens worden gecreëerd met bijvoorbeeld Lego, tekeningen, een skelter of knutselwerken. Naast de bingo, de optocht en muziek gaat de jeugd feesten en dansen en hiervan wordt een een gezamenlijke TikTok-dans gemaakt en er kunnen prijzen worden verdiend. Aanmelden voor de bingo kan ook online op www.totaalcarnaval.nl.

Andere kernen

In de andere dorpen van Oude IJsselstreek wordt het carnaval in 2021 overgeslagen, of in klein comité gevierd. “Uit respect willen wij de grenzen van het mogelijke niet opzoeken”, laat carnavalsvereniging Iseldonk uit Ulft weten. “Wij zullen fysiek niet samenkomen, aangezien wij het niet mogelijk en verantwoord vinden om samen carnaval te vieren in wat voor vorm dan ook. Wel hebben wij een digitale pubquiz georganiseerd voor alle vrijwilligers en Club van 100 leden.”

De Zinkput in Varsselder brengt dit jaar zoals altijd het jaarlijkse carnavalsblad De Zinkputbode uit. Ook krijgen alle adverteerders een advertentie. “Dit jaar hebben we wel een nieuwe jeugdprins en gaan we proberen een raambezoek te plannen met de jongste en oudste inwoner van het dorp.”

Niels Berendsen van De Deurzetters in Etten meldt: “Wij slaan dit jaar alle activiteiten over. Hooguit iets kleins online met de leden. Verder richten we ons op Achterhoeks Buutkampioenschap op 27 november 2021.”

Ook in Megchelen geen activiteiten door De Timp. “Helaas organiseren wij geen activiteiten voor carnaval 2021”, aldus Ilse Hakvoort. “Wij waren bezig met het organiseren van de Megchelse Online Pubquiz op 13 februari, maar gezien de lockdown hebben wij besloten dit te verplaatsen. Als er weer wat meer versoepelingen zijn, zullen wij een nieuwe datum aankondigen.”

Netterden heeft ook een streep gezet door alle activiteiten, inclusief (en voor het tweede jaar op rij) de verlichte Halfvastenoptocht, waarmee het dorp altijd veel deelnemers en publiek trekt.

Meer berichten