Mevrouw Miep Veldink (links) en kunstenaar Thea Zweerink. (foto: Roel Kleinpenning)
Mevrouw Miep Veldink (links) en kunstenaar Thea Zweerink. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Kunst als cadeautje voor ouderen

  Nieuwsflits

Terborg - “Kunst aan de keukentafel is een cadeautje voor ouderen”, zegt Maria van der Post, projectleider Lang Leve Kunst van Amphion Cultuurbedrijf. “We merken dat er veel behoefte aan is. Het is fijn om in deze tijd van corona met iets anders bezig te kunnen zijn. En dus gaan we, met inachtneming van alle regels, toch bij ouderen langs met een kunstactiviteit. Dat levert prachtige momenten op.”

door Carla van der Meer

Tijdens Kunst aan de keukentafel mag een oudere drie keer kosteloos met een kunstenaar aan de slag om iets te maken. “De oudere kan aangeven wat hij of zij altijd al eens heeft willen doen”, vertelt Van der Post. “Dat kan schilderen, tekenen, boetseren, fotograferen of handwerken zijn. Maar de kunstenaar kan ook een activiteit voorstellen om de ouderen kennis te laten maken met een nieuwe kunstvorm. Ze proberen de ouderen uit te dagen om iets nieuws te proberen. Dat is ook goed voor je koppie. We zoeken een kunstenaar bij de interesse van de oudere.”

Het is heel anders

Een van de kunstenaars die aan dit project meewerkt is Thea Zweerink. Zij doet dit met mevrouw Veldink uit Terborg. Mevrouw Veldink heeft altijd veel met quilten en patchwork gedaan. Ze durft nu met Thea iets anders te proberen. “Het mooie is om bij mensen te kijken wat ze doen”, zegt Thea. “Ik werk veel met verf op dunne, doorzichtige stofjes, maar mevrouw Veldink wilde liever niet schilderen. Zo zijn we op borduren op tule gekomen. Daar is ze heel enthousiast over. Ze is gek op bloemen. Ik heb voor haar een tekening van bloemen op tule gemaakt en die borduurt zij. Dat gaat prima.”

“Voor sommige mensen betekent dit een nieuwe hobby”

Veel geduld

“Het is wel leuk, maar je moet ook veel geduld hebben”, vindt mevrouw Veldink. “Het metaalgaas is stijf om mee te werken. Dat is wel wennen. Met quilten en patchwork ben ik gewend om met zachtere stoffen te werken. Het is heel anders. Je kunt het niet met elkaar vergelijken. Het is wel leuk om op het gebied van handwerken nieuwe dingen te leren. Ook is het fijn dat Thea hier komt. Ik ben niet meer zo uit uithuizig.”

Nieuwe hobby

“De ouderen vinden het inderdaad fijn dat er iemand bij hen aan huis komt”, zegt Van der Post. “Het is heel mooi dat mensen met kunst aan de slag gaan en dat ze zo ervaren dat ze zelfs op hoge leeftijd nog dingen kunnen leren. Voor sommige mensen betekent dit een nieuwe hobby.”

Kunst aan de keukentafel is in 2019 in de gemeente Bronckhorst van start gegaan met een innovatiesubsidie van die gemeente. “Het landelijk Fonds voor Cultuurparticipatie vond dat we door moesten gaan en inmiddels werken we in de gemeenten: Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland, Doesburg en Bronckhorst”, zegt Van der Post.

Meer informatie:

www.amphion.nl/samenleving

Meer berichten